Ziua naţională pentru adopţie

Ziua naţională pentru adopţie este marcată, în fiecare an, la 2 iunie.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, la 11 februarie 2014, propunerea legislativă privind instituirea Zilei naţionale pentru adopţie în data de 2 iunie, cu 292 voturi pentru şi 5 abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional.

Proiectul de lege a fost iniţiat în aprilie 2013, de către 12 parlamentari din întreg spectrul politic, având ca scop principal promovarea adopţiei naţionale. La 29 octombrie 2013, propunerea de lege a fost adoptată de Plenul Senatului, cu 103 voturi pentru, 4 împotrivă şi o abţinere. Senatul a fost prima Cameră sesizată în acest caz.

Iniţiativa legislativă propune ca autorităţile şi instituţiile publice, organismele neguvernamentale, reprezentanţele diplomatice ale României, precum şi alte instituţii româneşti din străinătate să organizeze programe şi manifestări de promovare a adopţiei dedicate acestei zile, activităţile urmând a fi coordonate de către Oficiul Român pentru Adopţii.

Totodată, se acordă posibilitatea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi celei de Televiziune (SRTv), în calitate de servicii publice, să includă în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Instituirea unei Zile naţionale a adopţiei are ca scop promovarea adopţiilor şi propunerea de soluţii pentru simplificarea procedurilor de adopţie. Conform Oficiului Român pentru Adopţii, procesul de adopţie durează, în medie, în România, între 1,5 şi 2 ani.

Chiar şi după intrarea în vigoare a Legii 233/2012 referitoare la regimul juridic al adopţiei, procedurile birocratice au rămas la fel de greoaie. În toamna anului 2012, numărul de copii adoptabili a rămas foarte redus, conform statisticilor Oficiului Român pentru Adopţii: din peste 29.000 copii, doar 941 (3,22% din total) au fost declaraţi adoptabili. În anii anteriori, numărul copiilor adoptaţi a fost chiar mai mare, respectiv 1.736 de copii înfiaţi în 2011 şi 1.921 în 2010. În 10 judeţe, procentul de copii care pot fi adoptaţi este de sub 1%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata