Guvernatorul Băncii Angliei a avertizat că prețurile la alimente vor atinge niveluri „apocaliptice”

28

Andrew Bailey a ripostat la criticile potrivit cărora Banca Anglie a acționat prea lent pentru a combate inflația, punând “situația proastă” pe seama unor serii de șocuri externe, printre care războiul din Ucraina și blocajul din China.

Astfel, “Nu putem prezice lucruri precum războaiele – acest lucru nu este la îndemâna nimănui”, a spus el.

Cauzele acestei situații

El a spus că nu crede că Banca Anglie ar fi putut face ceva diferit pentru a preveni creșterea prețurilor. De asemenea, Bailey a spus că războiul din Ucraina a împins în sus prețurile energiei, care sunt cel mai mare motor al inflației – în timp ce blocarea Shanghaiului a exacerbat creșterile costului bunurilor din cauza efectului său asupra lanțurilor de aprovizionare, transmite Sky News.

În opinia sa, Bailey a spus că Banca Angliei a subestimat, de asemenea, numărul de persoane care vor părăsi piața muncii după ce amenințarea pandemiei s-a îndepărtat, ceea ce duce la un deficit de forţă de muncă care afectează inflația.

Estimativ, indicele prețurilor de consum (IPC), care măsoară inflația, a atins 7% în martie și se așteaptă să treacă de 10% în cursul acestui an.

Prețurile alimentelor reprezintă o îngrijorare majoră

În viziunea sa, Bailey a declarat că prețurile în creștere la alimente reprezintă o preocupare majoră pentru banca centrală, în condițiile în care Ucraina se străduiește să scoată din țară rezervele de grâu și ulei alimentar.

Astfel, “Factorul de risc al inflației în legătură cu care voi părea mai degrabă apocaliptic este cel alimentar”, a spus el.

El a spus că a vorbit cu ministrul ucrainean de finanțe la Washington la începutul acestei luni, care crede că fermierii vor putea să planteze culturi în această primăvară, dar nu au “nicio modalitate” de a le expedia în afara țării.

În acest sens, “Ucraina are alimente în depozit, dar nu le poate scoate în acest moment”, a spus el.

“După cum stau lucrurile în acest moment, situația se înrăutățește”, a continuat el. “Și aceasta este o îngrijorare majoră, majoră.

“Și nu este doar, trebuie să vă spun, o îngrijorare majoră pentru această țară – este o îngrijorare majoră și pentru lumea în curs de dezvoltare.”

În prezent, Ucraina și Rusia sunt jucători importanți în producători mondiali de alimente, reprezentând 53% din comerțul mondial cu ulei și semințe de floarea-soarelui și 27% din cel cu grâu, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata