”Dan Cărbunaru: 1.000 de sisteme de verificare a vitezei, 300 de radare mobile şi 500 de camere de luat vederi

128

Şoferii din România nu vor mai putea conduce cu viteză pe drumurile din țară, fără să fie aspru pedepsiți. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că s-a aprobat un proiect de lege menit să eficientizeze supravegherea traficului rutier și să crească nivelul de siguranță pe drumurile publice.

Astfel, acesta a anunţat miercuri, că Guvernul a aprobat un proiect de lege, privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier. Proiectul include 1.000 de sisteme de verificare a vitezei, 300 de radare mobile şi 500 de camere de luat vederi care vor face parte dintr-un sistem integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, care se va numi e-SIGUR.

În contextul e-SIGUR, purtătorul de cuvânt al Guvernului a afirmat despre  acest proiect de lege că prevede unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier, prin cele ”1.000 de sisteme de verificare a vitezei, 300 de radare mobile şi 500 de camere de luat vederi care vor face parte acest sistem integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România”.

Astfel, ”Noul Sistem integrat de monitorizare se va numi e-SIGUR şi va fi complementar sistemelor inteligente de transport deja existente”, a mai declarat Cărbunaru, menționând că reprezintă un jalon asumat prin PNRR.

Cum va funcționa sistemul e-SIGUR

Implementarea acestui sistem va asigura procesarea automată a datelor de monitorizare a traficului rutier, urmând să semnalizeze încălcări ale normelor de circulaţie pe drumurile publice, să identifice vehiculele care sunt supuse procesului confiscării, căutate de autorităţi sau care circulă fără achitarea tarifului de trecere a reţelei de drumuri.

Sistemul va fi parte integrantă a centrului care asigură monitorizarea traficului rutier pe drumurile de interes naţional, administrate de către CNAIR, şi va permite procesarea manuală, de către poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Române.

Din datele unui comunicat al Executivului, reiese că actul normativ reglementează monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice din România, într-un sistem integrat, şi condiţiile în care pot fi utilizate datele colectate cu ocazia monitorizării. Noul Sistem integrat de monitorizare se va numi e-SIGUR şi va fi complementar sistemelor inteligente de transport.

Prin sistemul e-SIGUR se vor procesa automat datele de monitorizare a traficului rutier, acesta având rolul de a semnaliza încălcări ale normelor de circulaţie pe drumurile publice, de a indentifica vehiculele supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care circulă fără achitarea tarifului de utilizare/trecere a reţelei de drumuri sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară,

Sistemul va fi parte integrantă a centrului care asigură monitorizarea traficului rutier pe drumurile de interes naţional, administrate de către CNAIR, permițând procesarea manuală, de către poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Române, a datelor colectate, aceştia având competenţă teritorială generală de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor contravenţionale.

Ce va modifica această lege?

Actul normativ reglementează de asemenea întocmirea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, constatate cu ajutorul e-SIGUR, în format electronic, sub semnătură electronică calificată. Prin proiectul de lege se va modifica Codul rutier (OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare), astfel încât să fie posibilă comunicarea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, întocmit ca înscris în formă electronică, cu ajutorul unor platforme informatice.

Instituirea sistemului e-SIGUR va consolida colaborarea între instituţiile responsabile cu managementul traficului, astfel crescând nivelului de siguranţă rutieră. De asemenea, prin intermediul e-SIGUR, bazele de date ale mai multor instituţii devin interoperabile, ceea ce contribuie la procesul de digitalizare a României.

Sistemul e-SIGUR va fi operaţionalizat în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a proiectului de lege.

Iar, cheltuielile pentru dezvoltarea, după caz instalarea, administrarea şi operarea e-SIGUR se asigură de la bugetul de stat, din fonduri externe şi alte surse de finanţare constituite potrivit legii.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro