251 de cereri depuse pentru depozitarea a peste 5 milioane tone cereale

Operatorii economici au depus la Ministerul Agriculturii un numar de 251 de cereri in vederea obtinerii licentelor de depozit, pentru un volum total de depozitare de 5,150 milioane tone de cereale, a anuntat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

“Taxa de licenta pe care o vor plati agentii economici, stabilita de comun acord, va fi de 100 de lei pe licenta”, a spus Pogea.

Acesta a precizat ca au fost deja facute contracte cu Imprimeria Româna pentru 10.000 de certificate de depozit, iar o mie sunt deja tiparite si trimise la MAPDR.

Potrivit lui Pogea, la ora actuala a fost elaborata si conventia dintre Fondul de Garantare a Creditului Rural-IFN-SA (FGCR) si MAPDR. “Suntem in faza avansata, comisiile nu fac decât sa verifice licenta acestor depozite”, a subliniat Pogea.

Termenul de depunere a cererilor la MAPDR pentru depozitarii interesati in obtinerea licentelor aferente anului 2009 a expirat la data de 5 august.

Executivul a adoptat recent normele metodologice de aplicare a programului “Primul Siloz” si au fost stabilite conditiile pentru licentierea depozitarilor de seminte de consum, constituindu-se schema de garantare a certificatelor de depozit.

Actul normativ a creat posibilitatea utilizarii certificatelor de depozit ca garantie pentru obtinerea de credite de productie de catre producatorii agricoli. Pentru obtinerea licentei de depozit, se depune o cerere scrisa la Biroul Unic din cadrul Ministerului Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Dupa inregistrarea cererilor, secretarul Comisiei convoaca Comisia, in vederea desemnarii organismelor de audit pentru verificarea si certificarea conditiilor financiare si tehnice ale operatorilor economici care solicita licenta.

Licenta de depozit, cu o perioada de valabilitate de 5 ani de la data emiterii sale, se elibereaza contra unei taxe de 100 lei care se plateste la trezorerie.

Licenta se prelungeste, la cererea scrisa a depozitarului, fara a depasi perioada de 3 ani, contra unei taxe de prelungire, reprezentând 60% din valoarea taxei pentru acordarea licentei de depozit, la data solicitarii prelungirii.

Pentru obtinerea certificatului de depozit, producatorii agricoli depun semintele de consum in depozitul licentiat.

În schimbul marfii depuse si la solicitarea producatorului agricol, depozitarul licentiat elibereaza certificate de depozit, care constituie titlu de credit negociabil, reprezentativ al marfii, la ordin.

Certificatul de depozit poate fi utilizat de producatorii agricoli la garantarea unui credit de la bancile comerciale pentru investitii, sau pentru a vinde cantitatea inscrisa in el in cadrul bursei de marfuri ca alternative ale tranzactionarii directe de seminte de consum.

Certificatele de depozit sunt administrate de FGCR si se predau depozitarilor licentiati la cererea acestora pe baza licentei de depozit. Fondul de Garantare a Creditului Rural-IFN-SA (FGCR) este Administratorul schemei de garantare pentru certificatele de depozit.

Certificatul de depozit este valabil pâna la data restituirii marfii de catre depozitar, dar nu mai mult de 12 luni de la data emiterii sale.

În cazul in care depozitul devine indisponibil, Administratorul va stabili contravaloarea certificatului de depozit, calculata la pretul de despagubire, format pe baza informatiilor de pret oferite de sistemul informational pentru piata produselor agricole, publicat saptamânal de administrator.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata