În domeniul petrolului și al gazelor naturale, Germania intenţionează să impună o taxă pentru a obține venituri suplimentare.

29
Guvernul de la Berlin intenționează să impună o taxă pe profiturile excesive ale companiilor din Germania care activează în domeniul petrolului și al gazelor naturale pentru a obține venituri suplimentare.

 

În acest sens, Ministerul de Finanţe din Germania intenţionează să introducă o taxă de 33% pe profiturile excesive ale companiilor care activează în domeniul petrolului şi gazelor naturale. Guvernul de la Berlin se aşteaptă să câștige din această taxă venituri suplimentare de aproximativ trei miliarde de euro. Firmele din sectorul petrolului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinarea petrolului ale căror profituri din 2022 şi 2023 sunt cu 20% mai ridicate decât nivelul mediu al profitului din perioada 2018-2021 vor trebui să plătească taxa suplimentară, se arată în proiectul Ministerului de Finanțe din Germania, citat de ziarul german Die Welt.

În plus, Guvernul de la Berlin vrea să folosească veniturile obţinute din taxarea profiturilor excesive ale companiilor care activează în sectorul petrolului şi al gazelor naturale pentru a finanţa introducerea unei măsuri de stopare a creșterii preţurilor la gaze naturale şi energie electrică. Ministerul de Finanţe din Germania nu au comentat, însă, informația respectivă.

De altfel, în luna septembrie a acestui an, statele membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor care activează în domeniul energiei şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energetică. Miniştrii Energiei din statele membre UE s-au întâlnit la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse pentru a ţine sub control creşterea preţurilor, care alimentează inflația, putând cauza astfel o recesiune.

Pachetul include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor care activează în domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 şi 2023, plus o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului energiei electrice de către producătorii de energie care folosesc surse ieftine.

Germania se pregătește pentru întreruperi de curent electric

În prezent, criza energetică este una dintre principalele probleme cu care se confruntă Germania. Oficiul Federal de Protecție Civilă și Asistență în caz de dezastre (BBK) din Germania a anunțat, recent, că vor avea loc întreruperi de energie electrică în următoarea perioadă din cauza problemelor legate de aprovizionarea cu energie electrică.

În afirmaţiile sale, „Trebuie să presupunem că vor fi pene de curent în timpul iernii. Prin aceasta mă refer la o întrerupere limitată regional și temporal a alimentării cu energie electrică”, a declarat, recent, Ralph Tiesler, directorul general al BBK, relatează sursa citată anterior.

Mai mult, Ralph Tiesler a precizat că întreruperile de energie electrică nu ar trebui puse doar pe seama lipsei de energie deoarece ar putea apărea pene de curent din cauza opririi temporare și elective a rețelelor de către operatori pentru a proteja rețelele și pentru a nu pune în pericol aprovizionarea generală.

Astfel, „Riscul acestui lucru crește din ianuarie și februarie, așa că presupunem că de atunci încolo vor exista întreruperi în alimentarea cu energie electrică în anumite locuri pentru o anumită perioadă de timp”, a explicat el.

La rândul său, „În cel mai rău caz, pot exista așa-numitele deconectări controlate ale sarcinii: Operatorii rețelelor de transport deconectează consumatorii de la rețea pentru o perioadă scurtă de timp”, a transmis Amprion, unul dintre cei patru operatori de sisteme de transport de energie electrică din Germania.

În această ţară, sunt așteptate întreruperi de energie electrică în ianuarie și februarie.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata