Emil Boc: România îşi va respecta angajamentele internaţionale

România îşi va respecta toate angajamentele financiare asumate în faţa instituţiilor internaţionale, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, în ciuda evenimentelor politice interne din ultimele zile, iar Guvernul îşi va continua activitatea ca şi până acum, a dat asigurări premierul Emil Boc, joi (1 octombrie 2009) la Palatul Victoria, la întâlnirea cu ambasadorii statelor membre UE la Bucureşti.

Acesta a menţionat că Executivul îşi va continua proiectele începute şi va duce la bun sfârşit legea privind reforma pensiilor şi pe cea a responsabilităţii fiscale, informează un comunicat al Biroului de Presă al Guvernului.

Premierul Emil Boc a subliniat că Executivul îşi va continua activitatea ca şi până acum, iar echipa guvernamentală va fi completată potrivit procedurilor constituţionale.

Miniştrii social-democraţi au demisionat din Cabinet, PSD ieşind astfel din coaliţia de guvernare cu PD-L care a fost încheiată după alegerile parlamentare din noiembrie 2008. Respectându-şi cuvântul dat, social-democraţii au fost solidari cu Dan Nica şi şi-au depus demisiile după ce şeful statului a semnat decretul de revocare a acestuia din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor.

Miniştrii PD-L şi lideri democrat-liberali s-au reunit imediat la Palatul Victoria cu premierul Emil Boc pentru a discuta despre preluarea portofoliilor ce vor rămâne fără titulari după demisia în bloc a miniştrilor PSD. Ulterior, prim-vicepreşedintele PD-L Adriean Videanu a anunţat că democrat-liberalii nu au făcut o împărţire a ministerelor rămase vacante după retragerea PSD din Guvern, dar una dintre soluţii este asigurarea interimatului.

Democrat-liberalii au precizat că îşi asumă în continuare guvernarea, iar odată cu trecerea în opoziţie a PSD România este condusă de un guvern minoritar.

După momentul demisiei miniştrilor PSD, liberalii au anunţat că vor iniţia o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de premierul Emil Boc. „Vom iniţia şi depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului Boc II sau Traian Băsescu II”, a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Proaspăt ieşiţi de la guvernare, social-democraţii au spus că se vor întoarce la putere în decembrie, convinşi fiind de faptul că Mircea Geoană va câştiga alegerile prezidenţiale. „Ne vom revedea în luna decembrie ca să încercăm să repornim România, să readucem demnitatea românilor şi statutul României de ţară membră a Uniunii Europene”, a afirmat Dan Nica.

Responsabilitatea declanşării crizei politice este aruncată de PSD şi PNL pe umerii preşedintelui Traian Băsescu, în timp ce PD-L îi acuză pe social-democraţi şi pe Mircea Geoană.

Liderul PSD, Mircea Geoană, a reafirmat că preşedintele Băsescu este „principalul factor de instabilitate în România, fiind un om care nu ştie să conducă decât prin scandal”. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că răspunderea totală pentru criza politică este a preşedintelui Traian Băsescu, care doreşte un guvern pe care să-l manipuleze cum vrea în perioada de dinainte de alegerile prezidenţiale. Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, a afirmat că preşedintele Traian Băsescu a demarat o „lovitură de stat de catifea”, pe fondul acutizării crizei economice.

La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că actuala criză politică este ”instrumentată de la Cotroceni, prin intermediul premierului Emil Boc”. Soluţia pe care o propun liberalii este un guvern de tehnocraţi.

Liderul UDMR, Marko Bela, a reiterat că formaţiunea sa nu va intra în nicio formulă guvernamentală înainte de alegerile prezidenţiale, iar o eventuală susţinere parlamentară va fi negociată.

Totodată, preşedintele fondator al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, a declarat că în condiţiile unui Guvern monocolor PD-L, România are „imensă nevoie” de un număr masiv de observatori străini la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Şi secretarii de stat ai PSD au demisionat, iar în teritoriu democrat-liberalii deja afirmă că prefecţii, subprefecţii şi şefii instituţiilor deconcentrate susţinuţi de PSD trebuie să abandoneze funcţiile. De altfel, premierul Emil Boc a convocat o şedinţă de guvern joi seara în care ar urma să se decidă demiterea prefecţilor care au fost numiţi în teritoriu cu sprijinul PSD.

Preşedintele Traian Băsescu s-a aflat pe parcursul zilei de joi la Cluj-Napoca, unde a participat la festivitatea de deschidere a anului universitar 2009-2010. După ce miniştrii PSD au ieşit din Guvern, şeful statului şi-a întrerupt programul şi a revenit la Bucureşti, la Palatul Cotroceni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata