Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar

77

În România,  de la 1 ianuarie 2023 se anunță creșteri salariale importante. Ministerul Muncii a supus dezbaterii publice proiectul HG pentru salariul minim brut pe țară garantat în plată.

Astfel, Marius Budăi a precizat, în direct la Antena 3, că salariul minim în România este o hotărâre de Guvern care de câteva zile este postată în transparență publică pe site-ul Ministerului Muncii și care prevede o majorare a salariului minim până la nivelul de 3000 de lei.

În afirmaţiile sale, „De la 1 ianuarie, discutăm despre această măsură de vreo 2-3 luni de zile, am discutat în comisia de dialog social din cadrul Ministerului Muncii, dar și în consiliul național tripartit. Am mai avut vineri încă o discuție cu mediul de afaceri atât pe legea dialogului social, cât și pe majorarea salariului minim”, a comentat ministrul Muncii.

Discuții importante în Guvern privind creșterea salariului minim

El a explicat că marți, în ședința de Guvern, va exista o discuție cu tot cabinetul pe acest subiect. Așa cum a explicat Marius Budăi, va mai exista o dezbatere și în Comitet economic social.

Astfel, „După care își urmează cursul, pentru că după postarea pe transparența publică mai avem un test IMM de parcurs, mai avem o discuție în Comitet economic social. Sunt pași de urmat, procedurali, astfel încât de la întâi vigoare să intre de la 1 ianuarie să intre în vigoare”, a mai spus Marius Budăi, ministrul Muncii.

Mai exact, potrivit proiectului începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră”, se arată în documentul publicat de Ministerul Muncii.

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată de 2.550 lei un număr de circa 856.830 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 16,27% din numărul total de salariați activi – 5.265.252.

Crește salariul minim de la 1 ianuarie, de la 2.550 de lei la 3.000 de lei

În contextul socio-financiar, anunţul pentru creșterea salariului minim, a fost făcut de Marcel Ciolacu. Liderul PSD a explicat că măsura este susținută și de Parlamentul European, care a adoptat recent Directiva privind salariul minim european. Prin noua măsură vor fi sprijiniți și angajatorii, prin scutirea de taxe și contribuții pentru valoarea de 200 de lei.

În precizările sale, „Susținem creșterea salariului minim de la 1 ianuarie, de la 2.550 de lei la 3.000 de lei. Protejarea salariaților cu salarii mici, majoritari în mediul privat, trebuie să fie prioritară în acest moment! O spune și Parlamentul European prin adoptarea recentei Directive privind salariul minim european. Concomitent, sprijinim și angajatorii, prin scutirea de taxe și contribuții a sumei de 200 de lei din salariul minim”, a explicat atunci Marcel Ciolacu.

În afirmaţiile sale, acesta spune că, din efortul majorării salariale de 450 de lei, statul suportă 200 de lei, iar angajatorul 250 de lei.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata