Volodimir Zelenski l-a desemnat pe Igor Prokopchuk Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în România

57

În data de 4 mai preşedintele Volodimir Zelnski a semnat decretele pentru numirea în funcție a unor noi ambasadori în nouă țări, în același timp.

Astfel, site-ul oficial al șefului statului ucrainean a făcut publică informația. Printre ambasadorii numiți de liderul de la Kiev se numără și ambasadorul Ucrainei în România. Mai exact, conform Decretului nr.307/2022, Igor Prokopchuk a fost numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în România.

Cine este, de fapt, noul ambasador al Ucrainei în România?

Igor Prokopchuk este un diplomat ucrainean, care s-a născut în 3 martie 1968. El și-a început cariera diplomatică în anul 1992.

În primă fază a fost atașat la Departamentul de Informații al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe. Ulterior, din anul 2008 până în 2010 a fost ambasador al Ucrainei în Lituania.

Totodată, Igor Prokopchuk a mai fost și reprezentant permanent al Ucrainei pe lângă organizațiile internaționale de la Viena din 2010 și de asemenea a fost și șeful Misiunii Permanente a Ucrainei pe lângă OSCE.

În contextul familiar, Igor Prokopchuk este fratele mai mic al generalului-maior de poliție rus Alexander Prokopchuk, cel care a ocupat funcția de vicepreședinte al Interpol, notează presa ucraineană.

De altfel, un articol publicat în 2018, Igor Prokopchuk este un profesionist, de-a lungul activității sale, acesta nu a comis nicio acțiune care să îl discretizeze sau care să îi folosească în interesele personale.

Astfel, „Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe afirmă în declarația sa de monitorizare că, de la începutul agresiunii rusești împotriva Ucrainei, reprezentantul permanent al Ucrainei la OSCE, Igor Prokopciuk, nu a comis nicio acțiune care să-l discrediteze sau să aducă atingere intereselor naționale ale statului”, scriau jurnaliștii de la UNIAN.

Ce scrie presa despre Igor Prokopchuk?

În contextul profesional, aceleași surse mai spun că noul ambasador este ”disciplinat și competent” și de asemenea, nu discută niciodată public despre convingerile sale politice, avantaje care îl fac candidatul perfect pentru o astfel de funcție.

„Colegii îl descriu pe Prokopciuk Jr. ca fiind un diplomat profesionist, este competent și disciplinat. Aceștia spun că nu discută public despre convingerile sale politice.

Cu toate acestea, colegii săi susțin că nu au observat nicio opinie pro-rusă exprimată de diplomatul ucrainean și că acesta apără conștiincios interesele Ucrainei în cadrul OSCE. Cu toate acestea, colegii săi spun că au fost surprinși de faptul că copiii săi au frecventat școala cu sediul la Ambasada Rusiei după ce a început războiul ruso-ucrainean din Donbas”, arată jurnaliștii.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro