”Prima Casa” devine ”O familie, o casa”

Senatul a adoptat, in sedinta plenului de miercuri, propunerea legislativa pentru modificarea OUG 60/2009, astfel incat programului „Prima casa” i se atribuie un caracter social, acesta devenind „O familie, o casa”, scrie Agerpres.

Propunerea legislativa a ministrului Finantelor, senatorul Eugen Teodorovici, a intrunit 72 de voturi „pentru” si 10 abtineri.

Actul normativ prevede introducerea pragului de venit pentru beneficiarii programului, astfel ca la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului impreuna cu sotul sau sotia nu pot depasi valoarea de 4.500 lei, iar pentru familiile cu unul sau mai multi copii, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi 7.000 lei.

Proiectul mai prevede mandatarea pe langa Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si a Fondului Roman de Contragarantare in vederea emiterii de garantii in numele si in contul statului, in favoarea bancilor care acorda credite persoanelor fizice pentru achizitia unei locuinte in cadrul programului.

Avansului minim de 5% din pretul de achizitie este mentinut, locuinta fiind de maximum 70.000 euro, iar valoarea finantariii garantate este de maximum 66.500 euro.

Alte prevederi ale proiectului vizeaza reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata programului pentru familiile cu un singur copil si cu un punct procentual a ratei dobanzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai multi copii.

Propunerea legislativa va fi dezbatuta de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

sursa wall-street.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata