Planurile Rusiei este de a-și extinde coridorul terestru din Donbas până în Crimeea

Foto: hotnews.ro
32

În desfăşurarea conflictului din Ucraina, există tot mai multe semnale că Rusia pregătește ceva în sudul ţării. Putin încearcă astfel să țină cu dinții de câștigurile teritoriale obținute.

Astfel, Kievul a anunțat recent că forțele ruse se deplasează în număr mare în sudul Ucrainei, unde sunt așteptate să aibă loc noi confruntări militare. Strategia Moscovei vine după ce Rusia a preluat controlul asupra regiunii Lugansk, în nord-est, iar Kremlinul încearcă să obțină noi câștiguri teritoriale în Donbas și pe coasta Mării Negre. Experții cred însă că Rusia s-ar putea îndrepta spre o „înfrângere semnificativă”, potrivit 19fortyfive.

În acest sens, Rusia mută un număr mare de trupe în sudul Ucrainei pregătindu-se pentru contraofensiva ucrainenilor în teritoriile ocupate, a confirmat adjunctul șefului serviciului de informații militare al Ucrainei, Vadim Skibitski.

Îm afirmaţiile sale, ”Își măresc numărul de trupe, se pregătesc pentru contraofensiva noastră și, probabil, sunt gata să lanseze o ofensivă proprie. Sudul este cheia pentru ei, mai ales din cauza Crimeei”, a spus oficialul de la Kiev.

 Rusia îşi doreşte extinderea coridorului terestru din Donbas până în Crimeea

În strategia sa de a-și extinde coridorul terestru din Donbas până în Crimeea, este peste coasta de sud și până la vest, la granița cu Republica Moldova. Mișcările de trupe rusești vin și ca răspuns la contraofensiva declarată a Ucrainei de eliberare a regiunilor ocupate din sud, Herson și Zaporijie.

La rândul său, Kievul a anunțat că forțele ucrainene au eliberat recent zeci de sate și orașe de-a lungul graniței și se îndreaptă spre capitala regională a Hersonului. Preşedintele Zelenski a afirmat că Rusia își consolidează pozițiile din sud, dar nu are nicio șansă să câștige.

S-ar putea îndrepta spre o „înfrângere semnificativă”

În ciuda noilor mișcări de trupe din sud, analiștii cred că președintele Vladimir Putin încearcă cu disperare să păstreze câștigurile obținute cu greu la Lugansk și va face totul pentru a împiedica forțele ucrainene să recâștige teritorii pierdute în ultimele cinci luni, inclusiv Herson, despre care Kievul crede că poate fi recucerit până în luna septembrie.

Astfel, Profesorul Anthony Glees a declarat pentru GB News, un canal de știri britanic, că Rusia s-ar putea îndrepta spre o „înfrângere semnificativă”, pe măsură ce Ucraina continuă să riposteze. Potrivit lui Glees, 75.000 de soldați ruși ar fi fost uciși sau răniți, iar 80% dintre soldații ruși activi sunt acum blocați în estul Ucrainei. Expertul crede că, dacă bătălia pentru Herson va aduce câștig de cauză Ucrainei, ar fi o înfrângere usturătoare pentru ruși.

Acest lucru, spune el, ar explica creșterea bruscă a trupelor ruse care se îndreaptă spre sud.

Flota rusă din Marea Neagră, tot mai slăbită

În paralel, serviciile de informaţii militare britanice au anunţat că un atac asupra cartierului general de la Sevastopol al Flotei ruse din Marea Neagră este cel mai recent element din seria de obstacole întâmpinate de Rusia.

Pierderile includ nava-amiral a Rusiei, crucişătorul Moskva, în luna aprilie, potrivit raportului publicat de Ministerul Apărării de la Londra. Marina rusă a pierdut, de asemenea, în martie, nava de desant din clasa Aligator în urma unui incendiu cauzat de o rachetă ucraineană, în portul Berdiansk, precum și o navă de debarcare și mai multe bărci de patrulare pentru lovituri cu drone, în apropiere de Insula Șerpilor.

Aşadar, „În urma informaţiilor privind parade anulate, este improbabil ca Flota rusă din Marea Neagră să poată gestiona evenimente publice de mare importanţă alături de activităţi în vreme de război’”, afirmă ministerul.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata