S-au tras rachete de semnalizare pentru a alunga dronele chineze în Taiwan

Foto: impact.ro
13

Miercuri noaptea, Taiwanul a reacționat după ce a observat că drone chineze au zbura deasupra zonei insulelor sale Kinmen. Imediat, au fost trase rachete de semnalizare pentru a da avertismente şi pentru ca aeronavele să fie alungate.

În acest sens, Taiwanul încearcă să nu se lase intimidat de amenințarea venită din partea Chinei, mai ales după vizita liderei americane a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi. Ministerul Apărării a tras rachete de semnalizare pentru a le alunga mai multe aeronave neidentificate. Conform datelor furnizate de instituția de apărare din Taiwan, mai multe drone, au zburat miercuri noaptea, deasupra zonei insulelor sale Kinmen.

Astfel, generalul-maior Chang Zone-sung din comandamentul de apărare Kinmen al armatei a declarat, pentru Reuters, că dronele chineze au zburat în pereche în zona Kinmen de două ori miercuri seara, în jurul orelor locale 21:00 şi 22:00.

În afirmaţiile sale, „Am tras imediat rachete de semnalizare pentru a da avertismente şi pentru a le alunga. După aceea, s-au întors. Au intrat în zona noastră restricţionată şi de aceea le-am dispersat”, a spus el.

Taiwan reacționează în fața agresivității Chinei

Insulele Kinmen, puternic întărite, se află chiar în apropierea coastei de sud-est a Chinei, lângă oraşul Xiamen.

„Avem o procedură standard de operare. Vom reacţiona dacă vor intra”, a spus Chang, adăugând că nivelul de alertă pe Kinmen rămâne cel „normal”.

Generalul taiwanez crede că misiunea dronelor a fost să adune informaţii despre desfăşurarea de securitate a Taipeiului în insulele sale periferice.

În plus şi săptămâna trecută, armata taiwaneză a lansat rachete de semnalizare pentru a avertiza o dronă care „a aruncat o privire” în arhipelagul său Matsu, situat în largul coastei provinciei chineze Fujian pentru, probabil, a-i testa apărarea, a spus ministerul apărării din Taiwan.

 

Ministerul Apărării din China a publicat o hartă prin care arată pozițiile trupelor sale, în jurul Taiwanului. Practic, China impune o blocadă militară, întreaga insulă fiind înconjurată de vasele de luptă comandate de la Beijing.

Această blocadă vine chiar a doua zi după ce liderul Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a plecat din Taiwan, o vizită extrem de cotroversată, care a generat o escaladare a tensiunilor între SUA și China.

Îndemn adresat Chinei să nu utilizeze vizita lui Nancy Pelosi ca pretext

Aşadar, Joi, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat manevrele militare „agresive” ale Chinei, spunând că nu există nicio justificare pentru a utiliza ca pretext vizita în Taiwan a liderului parlamentar american Nancy Pelosi.

În opinia sa, „Este normal ca parlamentarii din ţările noastre să călătorească în străinătate”, a scris Borrell pe Twitter din Phnom Penh, în marja unei întâlniri a miniştrilor de externe din statele membre ale ASEAN, transmite AFP.

De altfel, G7 a lansat, miercuri, 3 august, un îndemn la adresa Chinei, cerând autorităților să nu utilizeze vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, ca „pretext” pentru lansarea de exerciții militare „agresive”. Mesajul a fost transmis în cadrul unui comunicat postat pe site-ul Guvernului britanic, în contextul în care armata chineză pregăteşte manevre aeriene şi maritime.

Concret, „Noi, miniştrii de Externe din statele G7 – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA – alături de Înaltul reprezentant al Uniunii Europene, reafirmăm angajamentul comun de menţinere a ordinii internaţionale bazate pe reguli, a păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan şi în alte zone. Suntem preocupaţi de anunţurile recente privind acţiuni ameninţătoare ale Republicii Populare China, mai ales de exerciţiile cu muniţie reală şi de acţiunile coercitive de tip economic, care riscă să genereze escaladarea situaţiei într-un mod care nu este necesar”, a transmis Grupul națiunilor puternic industrializate (G7).

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata