Unde poate fugi președintele rus dacă este răsturnat de la putere?

60

Publicația Politico a prezentat mai multe scenarii sumbre pentru Vladimir Putin. În cazul în care ar fi condamnat pentru crime de război, iar justiția internațională va fi pe urmele lui, președintele rus s-ar putea refugia în următoarele locații.

Eventualele locuri, unde președintele rus s-ar putea refugia, au fost analizate în funcție de nivelul de prietenie pe care Vladimir Putin îl are cu liderii locali, dar și în funcție de calitatea vieții și riscul de extrădare.

Astfel, China ar putea fi o alegere bună pentru Vladimir Putin. Amintim că liderul de la Kremlin l-a numit pe președintele chinez Xi Jinping prietenul său apropiat. La rândul său, liderul de la Beijing l-a descris pe omologul său rus drept „cel mai bun prieten al său”, amintește politico.eu

Totuși, China ar putea refuza să își riște afacerile externe, în cazul în care Vladimir Putin ar fi numit criminal de război, scrie sursa menționată.

Vladimir Putin ar mai putea să meargă în Iran

Însă, Vladimir Putin ar putea să meargă și în Iran, unde are loc o revoltă populară anti-regim.  Amintim că sancțiunile impuse celor două state în ultimii ani au consolidat relația dintre ele, iar Teheranul a furnizat Moscovei drone cu care trupele de invazie au atacat Ucraina.

Totodată, Putin evită alcoolul iar interdicția băuturii în republica islamică nu îl va deranja, notează publicația menționată.

Nu în ultimul rând, Vladimir Putin ar putea fugi in Coreea de Nord, despre care presa internațională a relatat că furnizează Moscovei muniție în războiul din Ucraina.

Vladimir Putin și-ar putea pierde aliații

În altă ordine de idei, China și India indică faptul că ar fi început să se distanțeze de Rusia. Chiar dacă cele două mari puteri sunt aliați de mult timp ai Rusiei, există semne că acestea ar putea începe să se distanțeze de invazia lui Vladimir Putin. Ambele țări au luat în mod repetat apărarea Moscovei, exprimându-și în același timp îngrijorarea cu privire la conflict.

Deși niciuna dintre ele nu a revenit în mod deschis asupra acestei poziții, Xi Jinping a emis aparent o critică voalată la adresa acțiunilor Rusiei.

Într-un discurs rostit la summitul din Bali, liderul chinez a avertizat împotriva „înarmării” alimentelor și energiei, comentarii care vor fi în general considerate ca fiind îndreptate către Kremlin.

În afirmaţiile sale, „Trebuie să ne opunem cu fermitate politizării, instrumentalizării și transformării în armă a problemelor legate de alimente și energie”, a declarat Xi, potrivit Sky News.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro