Autorităţile germane îi vor ajuta pe şomeri să conceapă mai puţin copii

Comisia pentru muncă şi sănătate din cadrul parlamentului landului german Bremen a propus ca cetăţenii aflaţi în şomaj, cei care beneficiază de indemnizaţia Hartz-IV, să primească gratuit mijloace contraceptive, pentru a reduce numărul de sarcini întâmplătoare şi nedorite în rândul persoanelor cu venituri reduse, informează Spiegel.

Încă în luna februarie, ministrul sănătăţii din landul Bremen, social-democrata Ingelore Rosenkoetter, prezentase un raport consistent, ce conţinea rezultate a unor numeroase studii dedicate contracepţiei în rândul persoanelor care trăiesc din ajutoare sociale.
Drept urmare, Comisia pentru muncă şi sănătate a respectivului land german a ajuns la concluzia că sunt necesare schimbări cardinale, inclusiv prin intermediul împărţirii pe gratis a unor mijloace de contracepţie.

Se aşteaptă ca în viitorul cel mai apropiat iniţiativa guvernului din Bremen să fie scoasă la dezbatere în camera superioară a parlamentului federal, Bundesrat.
O serie de importante organizaţii de binefacere, între care Pro Familia şi Caritas, atrăgeau de ceva timp atenţia că indemnizaţia Hartz-IV, introdusă în 2005, a dus la o creştere importantă a numărului de sarcini nedorite în rândul persoanelor sărace.

Înainte de Hartz-IV, femeile puteau solicita de la autorităţi sume suplimentare pentru mijloace contraceptive. Acum, însă, dreptul la pastile contraceptive gratuite au doar femeile mai tinere de 20 de ani. Pentru restul femeilor, ajutorul prevede o sumă unică de 13,18 euro, în condiţiile în care pastilele contraceptive costă în medie 15 euro, iar un sterilet – între 150 şi 350 de euro.

Astfel, după cum subliniază sociologul Cornelia Helfferich, multe femei se confruntă cu serioase probleme în ceea ce priveşte planificarea familială. În afară de aceasta, în opinia expertei, la această problemă se adaugă şi lipsa unei atitudini responsabile din partea multor cupluri aflate în şomaj.
Potrivit Spiegel, iniţiativa guvernului din Bremen ar putea fi susţinută şi de autorităţile din landurile Saxonia Inferioară şi Mecklenburg- Pomerania Anterioară, care se confruntă cu probleme asemănătoare.

În ceea ce priveşte Berlinul, unde domiciliază cei mai mulţi dintre beneficiarii de Hartz-IV, autorităţile şi-au asumat demult cheltuielile pentru prevenirea sarcinilor nedorite în rândul pesoanelor nevoiaşe. Doar în anul 2009, în acest scop au fost alocate 2 miloane de euro. Unii specialişti afirmă că împăţirea gartuită de mijloace contraceptive pentru persoanele sărace va avea o influenţă pozitivă asupra economiei ţării.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata