BCE a menţinut dobânda de bază la nivelul minim record de 0,05%

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, într-un moment în care instituția analizează posibilitatea de a tipări bani cu care să cumpere obligațiuni guvernamentale și a revigora economia zonei euro, transmite Reuters.

De asemenea, BCE a decis, joi, să mențină nemodificată și dobânda la facilitatea de creditare marginală, la 0,30%, precum și dobânda la depozite, la minus 0,20%.

Majoritatea analiștilor se aștepta ca BCE să nu modifice costul creditului în zona euro, după ce, în perioada iulie-septembrie 2014 Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creștere de doar 0,2% în timp ce în luna noiembrie rata anuală a inflației a coborât la 0,3%, mult sub ținta de 2% avută în vedere de BCE.

Aceasta a fost prima reuniune a Consiliului guvernatorilor BCE care a avut loc în noul sediu al instituției, o clădire ultramodernă de 45 de etaje amplasată în partea de est a orașului Frankfurt.

Atenția analiștilor se va îndrepta acum spre conferința de presă a președintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 13,30 GMT, pentru orice indicii cu privire la momentul în care BCE ar putea să înceapă să cumpere obligațiuni guvernamentale, program cunoscut sub denumirea de relansare cantitativă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata