Mexicul îşi regândeşte strategia războiului împotriva drogurilor

Preşedintele mexican Felipe Calderon şi-a început mandatul în urmă cu trei ani şi jumătate cu o ofensivă militară împotriva cartelurilor drogurilor, însă de atunci 28.000 de oameni au fost ucişi în violenţele legate de droguri, care continuă să se agraveze, fără a exista vreo dovadă că puterea traficanţilor s-a redus, scrie The Guardian în ediţia de miercuri.

Marţi, Calderon a acceptat într-un final că strategia sa nu a reuşit să ţină în frâu în cartelurile şi a cerut numărului tot mai mare de critici să îl ajute să revizuiască abordarea guvernului cu privire la războaiele drogurilor.
‘Sunt de acord că strategia ar trebui pusă la îndoială’, a declarat preşedintele, menţionând că este dispus să analizeze propunerile despre cum să fie schimbată şi îmbunătăţită strategia guvernamentală.

Admiterea eşecului a venit la câteva zile după ce predecesorul lui Calderon a cerut legalizarea drogurilor. Vicente Fox, care aparţine la rândul său Partidului Acţiunii Naţionale, a declarat că interzicerea drogurilor nu a reuşit să combată violenţa şi corupţia.
În ceea ce îl priveşte pe Calderon, acesta se opune fervent legalizării drogurilor, însă a cerut recent o dezbatere ‘fundamentală’ pe această temă. El a susţinut de asemenea că lipsa de acţiune a lui Fox în faţa puterii în creştere a cartelurilor a contribuit la situaţia actuală.

În ultima dintr-o serie de dezbateri organizate de guvern cu privire la războiul împotriva drogurilor, Calderón a repetat că legalizarea unilaterală ar spori consumul de droguri şi ar face prea puţin pentru a reduce din veniturile cartelurilor.
La rândul său Jesus Ortega, liderul Partidului Revoluţiei Democratice, a militat împotriva folosirii armatei şi marinei în operaţiunile antidrog. Criticii ofensivei militare susţin că lipsa de pregătire a armatei pentru rolul de poliţie internă a condus la încălcări ale drepturilor omului.

Calderon a precizat că este de acord că retragerea armatei este de dorit, dar că ea este imposibilă câtă vreme forţele poliţiei nu elimină corupţia endemică şi nu sunt suficient de puternice pentru a face faţă situaţiei singure.
De asemenea, în timpul dezbaterii amintite au fost formulate plângeri cu privire la atenţia redusă acordată de către guvern spălării banilor care alimentează industria ilegală şi violenţele.

Potrivit The Guardian, se estimează că valoarea traficului de droguri din Mexic, s-ar situa undeva între 10 şi 40 de miliarde de dolari pe an. Analiştii sunt de părere că dorinţa recentă a preşedintelui de a deschide dezbaterea cu privire la droguri marchează o schimbare dramatică faţă de tendinţa sa anterioară de a considera că orice critică echivalează cu o capitulare a crimei organizate.
Dezbaterea a fost, de asemenea, privită ca o încercare a preşedintelui de a împărţi responsabilitatea pentru vărsarea de sânge. ‘Dacă ne alăturăm putem câştiga această bătălie’, a declarat preşedintele pentru care principala problemă este că instituţiile locale sunt prea slabe pentru a menţine controlul atunci când forţele armate se retrag.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata