Opoziția crește împotriva pașapoartelor britanice pentru vaccinuri

Peste 70 de parlamentari britanici și-au semnalat opoziția față de introducerea așa-numitelor pașapoarte de vaccin pe care guvernul le are în vedere să le aducă pentru a ajuta la deschiderea economiei pe măsură ce începe să ridice restricțiile de blocare COVID-19.
Guvernul revizuiește ideea de a cere oamenilor să arate dovada unei vaccinări COVID-19 pentru a accesa spații aglomerate, cum ar fi pub-uri sau evenimente sportive, prim-ministrul Boris Johnson a spus deja că este probabil să fie necesar un certificat pentru călătoriile internaționale.

Ziarul Daily Telegraph a raportat sâmbătă că testele pașapoartelor COVID vor începe în câteva săptămâni în timpul piloților la evenimentele sportive majore și, eventual, la o ceremonie de decernare a premiilor muzicale în următoarele două luni pentru a evalua impactul acestora.

Vineri, Johnson a spus că o combinație de factori de imunitate – în cazul în care oamenii au avut boala, o vaccinare sau au avut un test COVID-19 – ar oferi întreprinderilor încredere.
„Deci, aceste trei lucruri care lucrează împreună vor fi utile pentru noi, pe măsură ce mergem înainte”, a spus Johnson.

Dar a existat o îngrijorare crescândă din partea propriului său partid conservator, precum și a parlamentarilor din opoziție și a grupurilor pentru drepturile civile, cu privire la perspectiva certificatelor de vaccin.

„Ne opunem utilizării discriminatorii a certificării statutului COVID pentru a interzice accesul persoanelor la servicii generale, companii sau locuri de muncă”, a declarat o declarație semnată de un grup de peste 70 de parlamentari din întregul spectru politic.
În conformitate cu „foaia de parcurs” planificată de guvern în afara pandemiei, pub-urilor li se va permite să deservească oamenii în aer liber mai târziu în această lună, cu o reducere suplimentară a restricțiilor la mijlocul lunii mai înainte ca toate măsurile să fie ridicate aproape de sfârșitul lunii iunie.

Johnson a sugerat luna trecută că unele pub-uri ar putea solicita clienților să aibă certificate de vaccin. Între timp, ministrul Culturii, Oliver Dowden, a declarat că astfel de certificate ar putea ajuta să atragă mai multe persoane în teatre.

Nici o decizie nu a fost încă luată și Johnson l-a instruit pe seniorul ministru Michael Gove să revizuiască rolul posibil al certificatelor, spunând că există probleme etice profunde și complexe de explorat. Gove urmează să raporteze în curând.

Peste 31 de milioane de britanici au primit deja prima doză de vaccin în cel mai rapid program de vaccinare din Europa.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata