Resturile rachetei chinezești sunt așteptate să se prăbușească pe Pământ în acest weekend

Resturile dintr-o rachetă chineză se așteaptă să cadă pe Pământ într-o reintrare necontrolată în acest weekend.

Nu este clar unde și când anume părțile rachetei se vor prăbuși la suprafață.

Racheta Long March 5B a fost lansată la sfârșitul lunii aprilie pentru a transporta pe orbită primul modul al viitoarei stații spațiale a Chinei.

Corpul rachetei înconjoară în prezent Pământul, pe punctul de a pătrunde în atmosfera inferioară.

SUA au declarat joi că urmăresc calea obiectului, dar în prezent nu intenționează să-l dărâme.

„Sperăm că va ateriza într-un loc în care nu va face rău nimănui”, a declarat secretarul american al Apărării Lloyd Austin. „Să sperăm că în ocean, sau într-un loc așa.”

De asemenea, el a criticat în mod indirect China, spunând că este necesar să „ne asigurăm că luăm în considerare aceste lucruri în timp ce planificăm și desfășurăm operațiuni”.

Mass-media de stat chineză a redus în ultimele zile temerile că racheta s-ar putea prăbuși pe terenuri locuite, sugerând că va cădea undeva în apele internaționale.

Global Times a citat expertul în industria aerospațială Song Zhongping, care a adăugat că rețeaua de monitorizare a spațiului din China va urmări cu atenție și va lua măsurile necesare în cazul producerii daunelor.
Racheta se află în prezent pe o orbită joasă, ceea ce înseamnă că se învârte în jurul Pământului, dar este încă treptat trasă în jos.

„Tragerea va încetini obiectul provocând pierderea altitudinii, aducându-l în atmosferă mai densă, ceea ce la rândul său provoacă o tragere mai mare și pierderea în continuare a vitezei și a altitudinii”, a declarat pentru BBC Jason Herrin de la Earth Observatory Singapore.

„Odată ce acest proces începe, obiectul va fi blocat într-o călătorie descendentă ireversibilă”, explică el.

Se preconizează că racheta arde în mare măsură, deoarece atmosfera devine din ce în ce mai densă la aproximativ 60 km altitudine de la suprafață. Părțile care nu ard complet vor rămâne și vor cădea pe Pământ.

Dacă toate acestea se întâmplă necontrolat, locul în care racheta arde și unde vor cădea resturile nu poate fi nici controlat, nici preconizat cu precizie.

O lansare anterioară a unei alte 5B în martie 2020 a văzut, de asemenea, corpul reintrând într-un mod necontrolat, unele resturi prăbușindu-se într-o parte rurală a Coastei de Fildeș.
Agenția spațială a Chinei nu a făcut niciun comentariu asupra faptului dacă racheta este controlată sau dacă va face o coborâre necontrolată, spun rapoartele.
Astronomul Jonathan McDowell, de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian, a declarat că problema unei reintrări necontrolate este una care este „doar o mare problemă cu Long March 5B”.

„Etapele superioare mici din SUA și Europa reintră și ele necontrolate (și ard complet), dar rachetele mari din SUA sau din Europa sunt special concepute pentru a nu lăsa pe orbită părți mari; sunt întotdeauna eliminate în siguranță pe prima orbită a zborului”, a declarat el pentru BBC.

„China a decis că ar prefera să folosească un design mai simplu și speră că vor avea noroc cu intrarea necontrolată a rachetei, dar fără a răni pe nimeni.”
O reintrare controlată ar fi însemnat că racheta poate fi încă controlată de echipa de lansare, de exemplu prin intermediul motorului rachetei sau al propulsoarelor mici. Deșeurile ar fi, de obicei, direcționate către un anumit loc de accident în mijlocul oceanului și departe de oameni.

În acest fel, traseul de zbor poate fi influențat și reintrarea poate fi imediată și într-o locație previzibilă.

De obicei, acest lucru ar fi în ceea ce se numește polul oceanic al inaccesibilității – cel mai îndepărtat loc de pe uscat în Pacificul de Sud, între Australia, Noua Zeelandă și America de Sud.

Pe o suprafață de aproximativ 1.500 km pătrați, această regiune este un cimitir de nave spațiale și sateliți, unde se crede că rămășițele a aproximativ 260 sunt împrăștiate pe fundul oceanului.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata