Seceta din vestul SUA epuizează pânzele de apă subterane

Seceta catastrofală care afectează vestul Statelor Unite pune la grea încercare pânzele de apă subterane și amenință aprovizionarea cu apă a acestei regiuni în care trăiesc 40 de milioane de persoane, avertizează cercetătorii într-un studiu publicat joi și preluat de AFP.

În cadrul acestui studiu, oamenii de știință au examinat situația din statele americane prin care curge fluviul Colorado. Concluzia este că ultimii 14 ani sunt cei mai secetoși din ultimul secol.

În total, volumul pierderilor hidraulice din bazinul fluviului Colorado echivalează cu aproape dublul volumului Lacului Mead, cel mai mare rezervor de apă din SUA, care alimentează mai ales Las Vegas, evidențiază acest studiu apărut în publicația Geophysical Research Letters.

Date obținute prin satelit referitoare la intervalul dintre 2004 și 2013 pun în evidență o pierdere de 65 kilometri cubi de apă dulce în ansamblul bazinului.

‘Este o pierdere uriașă’, a spus Stephanie Castle, autor principal al studiului și specialist în resurse hidraulice la Universitatea din California, potrivit căreia situația este ‘șocantă’. În plus, ‘nu cunoaștem cu precizie volumul de apă rămas în subsol și, prin urmare, nu putem prevedea când se vor epuiza aceste rezerve’, a adăugat aceasta.

Datele au fost furnizate de GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment), misiune comună a NASA și a Agenției spațiale germane destinată cartografierii câmpului gravitațional al Pământului. Au fost măsurate variațiile forței gravitaționale din regiune în funcție de scăderea rezervelor de apă.

Potrivit experților, nivelurile lacurilor și cursurilor de apă sunt ușor de determinat. Sarcina se îngreunează însă în cazul straturilor acvifere, adevărate pungi cu apă subterane, de unde și importanța datelor stabilite prin satelit.

Bazinul fluviului Colorado alimentează cu apă 40 de milioane de persoane și irigă circa 1,6 milioane de hectare de pământ cultivat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata