Ucraina: Bilanţul victimelor elicopterului doborât de rebeli revizuit, în scădere, la 12 morţi, printre care şi un general de interne

Kievul, prin vocea noului președinte Petro Poroșenko, a cerut pedepsirea separatiștilor proruși din estul țării, care au doborât joi un elicopter al trupelor guvernamentale, omorând 12 militari, între care și un general, comentează France Presse.

‘Trebuie să facem totul pentru a asigura că alți ucraineni nu vor muri de mâinile teroriștilor și bandiților. Aceste acte criminale ale inamicilor poporului ucrainean nu vor rămâne nepedepsite’, a declarat președintele ales, citat de agențiile de presă ucrainene.

Ministrul ucrainean al apărării, Mihailo Koval, urmează să susțină vineri dimineață o conferință de presă, în timp ce criza se prelungește, în contextul în care forțele loiale noilor autorități prooccidentale de la Kiev încearcă de aproape două luni să pună capăt unei insurecții separatiste în estul țării.

În paralel, la Berlin, ucrainenii și rușii urmează să aibă vineri negocieri de urgență cu privire la gaze, în prezența comisarului european pentru energie Gunther Oettinger.

Secretarul de stat american John Kerry a indicat anterior că Rusia și-a retras trupele comasate la frontiera ucraineană, denunțând în același timp sosirea în estul Ucrainei a unor combatanți ceceni proruși.

‘Trupele care au fost la frontieră s-au retras spre Moscova, și nu spre Kiev’, a declarat Kerry pentru canalul de televiziune american PBS, confirmând constatarea făcută marți de un responsabil al Pentagonului.

Joi a fost o zi neagră pentru armata ucraineană. Un elicopter Mi-8, care transporta militari pentru rotația trupelor, între care și un general al forțelor Ministerului de Interne (Serghei Kulcițki), a fost vizat de un lansator de rachete sol-aer portabil de fabricație rusă în apropiere de bastionul separatiștilor proruși din Slaviansk, a afirmat președintele interimar Oleksandr Turcinov în fața parlamentului.

Casa Albă și-a exprimat ‘îngrijorarea’ după acest atac, estimând că s-ar putea ca rebelii proruși să aibă acces la ‘arme sofisticate’.

‘Sunt convins că forțele noastre armate (…) vor fi capabile să-i termine pe toți acești teroriști și criminali finanțați de Rusia, vor fi eliminați sau se vor regăsi pe banca acuzaților’, a lansat Turcinov, care urmează să cedeze locul la 7 iunie câștigătorului alegerilor prezidențiale de duminică Petro Poroșenko.

Diplomația rusă, la rândul său, a cerut Occidentului să exercite presiuni asupra autorităților ucrainene pentru a stopa escaladarea violențelor și alunecarea Ucrainei spre o ‘catastrofă națională’.

După confruntările soldate cu 40 de morți (mai ales separatiști) luni pe aeroportul internațional din Donețk, tensiunile rămân ridicate pe teren, în timp ce există informații contradictorii cu privire la patru observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) cu care s-a pierdut legătura de luni.

‘Premierul’ autoproclamatei Republici Donețk, Aleksandr Borodai, a afirmat joi că nu are nicio informație despre ei. ‘Nu știm unde sunt și îi căutăm. Este posibil să fie vorba de o provocare în scopul de a ne acuza, în mod fals, că i-am deține’, a indicat acesta.

Cu câteva ore mai devreme, Viaceslav Ponomariov, primarul autoproclamat din Slaviansk, bastion al insurgenților proruși, declarase că cei patru observatori — un danez, un estonian, un turc și un elvețian — se aflau în mâinile trupelor sale.

Un alt grup de 11 de observatori a fost, de asemenea, reținut pentru scurt timp, miercuri, în regiunea Donețk.

OSCE a calificat reținerea observatorilor săi drept un act de ‘sabotare a eforturilor internaționale’ destinate să pună capăt crizei și confruntărilor în Ucraina.

Pe acest fundal tensionat, ministrul ucrainean al apărării, Mihailo Koval, a evocat ‘un plan’ care ‘va conduce la curățarea totală a teritoriului ucrainean, în special, în Est, de separatiști’.

Noul președinte ucrainean, miliardarul Petro Poroșenko, a indicat într-un interviu pentru ziarul german Bild că vrea să ‘protejeze militar Ucraina’ printr-o alianță de securitate cu SUA și Europa, cu care dorește să inițieze discuții ‘imediat’.

El a asigurat, de asemenea, că dorește să discute cu președintele rus Vladimir Putin. Cei doi șefi de stat au fost invitați să participe la ceremoniile comemorative dedicate Debarcării la 6 iunie 1944 în Normandia, la care vor fi prezenți și președintele american Barack Obama și cancelarul german Angela Merkel.

Diplomația germană pare să vrea să salveze Moscova de noi sancțiuni, dar, în schimb, așteaptă ca Rusia ‘să-și folosească influența asupra diferitelor grupuri separatiste’, așa cum a indicat ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier, potrivit AFP.

Pe frontul gazelor, Moscova cere Ucrainei să-și onoreze arieratele (în jur de 3,5 miliarde de dolari) și să plătească anticipat livrările pentru iunie, în timp ce Kievul, excedat financiar, solicită în prealabil scăderea prețului la gazele rusești, în prezent cel mai ridicat în Europa.

Cu toate acestea, Ucraina a primit joi de la Banca Mondială circa 750 milioane de dolari, o primă tranșă dintr-un ajutor de 3,5 miliarde de dolari. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata