UE avansează „rapid” spre adoptarea de sancţiuni economice împotriva Rusiei

26

Uniunea Europeană avansează ‘rapid’ spre adoptarea de sancțiuni economice împotriva Rusiei pentru implicarea sa în criza din Ucraina, a anunțat vineri Comisia Europeană, informează AFP.

„Comisia va stabili rapid propunerile legislative necesare în toate domeniile identificate de Consiliu”, a indicat Comisia într-un comunicat.

Ambasadorii la UE ai celor 28 de state membre, care au avut joi o primă reuniune pentru a examina propunerile de sancțiuni, s-au întâlnit din nou vineri dimineață. O nouă reuniune este programată pentru marți, a indicat o purtătoare de cuvânt, Maja Kocijancic. Însă, potrivit unei surse europene, ambasadorii se vor reuni încă de luni.

Ambasadorii la UE ai statele membre au cerut vineri Comisiei Europene să redacteze un document juridic pentru adoptarea de sancțiuni sectoriale împotriva Rusiei, dar nu există însă un acord în privința impunerii lor, au afirmat diplomați europeni citați de Reuters.

Întrebată în legătură cu o eventuală convocare a unui summit al șefilor de stat și de guvern pentru a decide impunerea de sancțiuni economice de anvergură, purtătoarea de cuvânt a subliniat că este nevoie de o decizie a statelor membre „la nivel politic”. Ele trebuie să decidă dacă este nevoie de o reuniune ‘fizică’ a liderilor, a spus ea.

Aprobarea ar putea fi dată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe sau chiar sub forma unei proceduri în scris între cele 28 de capitale.

Conform unui document de lucru, Comisia Europeană propune patru sectoare în care ar putea fi adoptate sancțiuni: accesul la piețele financiare, apărare, ‘tehnologii sensibile’ (în special în sectorul energetic), bunuri ‘de dublă folosință’ — civilă și militară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata