UE dă în judecată AstraZeneca pentru încălcarea contractului de furnizare a vaccinului COVID-19

Comisia Europeană a declarat că a lansat acțiuni în justiție împotriva AstraZeneca pentru că nu și-a respectat contractul de furnizare a vaccinurilor COVID-19 și pentru că nu are un plan „fiabil” pentru a asigura livrările în timp util.

AstraZeneca a spus ca răspuns că acțiunea în justiție a UE a fost lipsită de merit și s-a angajat să se apere puternic în instanță.

Conform contractului, compania anglo-suedeză s-a angajat să facă „cele mai bune eforturi rezonabile” pentru a livra 180 de milioane de doze de vaccin către UE în al doilea trimestru al acestui an, pentru un total de 300 de milioane în perioada decembrie-iunie.

AstraZeneca a declarat însă într-o notă din 12 martie că va viza livrarea a doar o treime din aceasta până la sfârșitul lunii iunie, din care aproximativ 70 de milioane vor fi în al doilea trimestru. La o săptămână după aceea, Comisia a trimis o scrisoare legală companiei în primul pas al unei proceduri oficiale de soluționare a litigiilor.
Întârzierile AstraZeneca au contribuit la îngreunarea impulsului de vaccinare al blocului, deoarece vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford ar fi trebuit inițial să fie cel mai important dintr-o implementare a UE în prima jumătate a acestui an. După reduceri repetate ale aprovizionării, blocul și-a schimbat planurile și acum se bazează mai ales pe dozele Pfizer-BioNTech.

„Comisia a început vineri trecut o acțiune în justiție împotriva AstraZeneca”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE într-o conferință de presă, menționând că toate cele 27 de state UE au susținut această acțiune.

„Unii termeni ai contractului nu au fost respectați și compania nu a fost în măsură să vină cu o strategie fiabilă pentru a asigura livrarea în timp util a dozelor”, a spus purtătorul de cuvânt, explicând ce a declanșat mutarea.

„AstraZeneca a respectat pe deplin Acordul de cumpărare anticipată cu Comisia Europeană și se va apăra cu fermitate în instanță. Credem că orice litigiu este lipsit de merit și salutăm această oportunitate de a rezolva acest litigiu cât mai curând posibil”, a spus AstraZeneca.
Conform contractului, cazul va trebui soluționat de instanțele belgiene.

„Vrem să ne asigurăm că există o livrare rapidă a unui număr suficient de doze la care au dreptul cetățenii europeni și care au fost promise în baza contractului”, a spus purtătorul de cuvânt. „A trebuit să trimitem un mesaj”.

Oficialii UE au confirmat că scopul acțiunii în justiție a fost acela de a asigura mai multe aprovizionări decât cele pe care compania a spus că ar urma să le livreze.

Miscarea urmează luni de rânduri cu compania cu privire la problemele de aprovizionare și pe fondul îngrijorărilor cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinului. Cu toate acestea, deși vaccinul a fost legat de cazuri foarte rare de cheaguri de sânge, autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a recomandat utilizarea acesteia pentru a stopa răspândirea COVID-19.

„A trebuit să trimitem un mesaj lui (Pascal) Soriot”, a declarat un oficial al UE, referindu-se la directorul executiv al AstraZeneca.

Germania, Franța și Ungaria s-au numărat printre statele UE care au fost inițial reticente în a da în judecată compania, mai ales pe motiv că măsura nu ar putea accelera livrările, au spus diplomații, dar în cele din urmă au susținut-o.

După anunțarea acțiunii în justiție, AstraZeneca a declarat că se află în proces de administrare a aproape 50 de milioane de doze până la sfârșitul lunii aprilie, un obiectiv care este în concordanță cu ținta revizuită de a furniza doar 100 de milioane de focuri până la sfârșitul anului sfert.

UE dorește ca AstraZeneca să livreze cele 300 de milioane de doze promise, dar într-un semn suplimentar al iritării sale față de companie, a renunțat deja la alte 100 de milioane de fotografii că are opțiunea de a cumpăra în baza contractului semnat în august.

Scandalul cu AstraZeneca a stârnit, de asemenea, o dispută cu privire la aprovizionarea cu fostul membru UE, Marea Britanie. AstraZeneca a declarat că a fost împiedicat să exporte doze din fabricile din Marea Britanie pentru a compensa unele deficiențe din UE, au spus oficialii UE. Acum UE se opune exportului de doze AstraZeneca în Marea Britanie de la o fabrică din Olanda.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata