Un tablou medieval furat de nazişti, recuperat de poliţia italiană

Un tablou din secolul al XIV-lea, furat de naziști în 1944 de la un colecționar american care locuia în Italia, a fost recuperat de carabinieri după 70 de ani de cercetări.

Uleiul pe pânză de 80 cm x 60 cm, reprezentând moartea Fecioarei Maria, o scenă cunoscut sub numele de „Dormitio Virginis”, îi este atribuit lui Andrea di Bartolo, pictor italian care a murit în Siena în 1428, transmite AFP.

Tabloul a fost furat pe 20 iulie 1944 de ofițeri SS care au pătruns în vila din Toscana a criticului de artă Frederick Mason Perkins. În afara acestei pânze, naziștii au mai luat circa 20 de opere de la specialistul în arta Umbriei și Toscanei din secolele al XIV-lea — al XV-lea, care a fost deținut o perioadă, alături de soție, la Perugia, în timpul războiului.

În timp ce căutau pe internet, carabinerii italieni care se ocupă de patrimoniul cultural italian au văzut tabloul în catalogul unei case de licitații britanice, cre îl scosese la vânzare cu suma de 200.000 euro. Anchetatorii italieni au arătat că, după ce a fost furată de naziști, pânza a trecut prin Canada și Marea Britanie, ajungând în cele din urmă la Milano.

Păstrat de marți într-un spațiu climatizat de la pinacoteca Brera din Milano, tabloul va fi încredințat diocezei de Assisi, căreia Perkins, mort în 1955, i-a donat bogata sa colecție de artă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata