6 curiozități despre Coco Chanel

Chanel este unul dintre cele mai cunoscute branduri de lux din industria modei la nivel global, fie că vorbim de genți, de parfumuri sau de haine. Puțini știu, însă, povestea din spatele numelui Chanel, purtat de o femeie care a revoluționat stilul feminin al anilor 20.

Coco Chanel este cea care a creat cel mai popular parfum al tuturor timpurilor, Chanel 5. Poate că ai căutat să vezi prețul unui parfum Chanel sau cum arată noua colecție de haine. Însă, cu siguranță, nu știai că ea a fost prima femeie care a apărut în public purtând pantaloni și a încurajat și alte doamne și domnișoare să renunțe la incomodele corsete. Coco Chanel a scurtat fustele doamnelor, lăsând la vedere gleznele. A fost desemnată femeia secolului XX și a lăsat în urmă un brand care este eticheta eleganței și a rafinamentului feminin.

Găsești mai jos 6 curiozități despre celebra Coco Chanel, una dintre cele mai mari creatoare de modă ale secolului XX:

Numele lui Coco Chanel era Gabrielle Chanel

Coco se numea, de fapt, Gabrielle Bonheur Chanel, iar numele sub care a cunoscut succesul în modă i-a fost dat într-un cabaret din Paris, acolo unde seară de seară era în lumina reflectoarelor. La 18 ani, Gabrielle s-a angajat ca dansatoare și cântăreață, iar admiratorii care veneau să o vadă au numit-o Coco. Motivul? Melodiile pe care Chanel le cânta erau în limba franceză: “Qui a vu Coco?” (Cine a văzut-o pe Coco?) și „Ko-Ko-Ri-Ko”.

Coco Chanel a trăit câțiva ani într-un orfelinat

Coco Chanel s-a născut într-o familie săracă, însă a trăit alături de părinți printre țesături și ace de cusut. Tatăl ei, Albert Chanel, era vânzător ambulant de materiale, iar mama sa, Jeanne, era croitoreasă. Când Coco a rămas orfană de mamă, a fost trimisă la orfelinatul unei biserici din suburbia Parisului, acolo unde a rămas timp de șase ani. Coco Chanel mai avea 5 frați.

Primul ei „job” a fost de cântăreață și dansatoare de cabaret

Prima apariție pe scenă a Gabriellei Chanel a avut loc la 18 ani, în cafeneaua pariziană „Moulins La Rotonde”, unde era cântăreață. În paralel, tânăra lucra și la un magazine de stofe, fiind tot mai fascinată de materiale și de croieli. A petrecut câțiva ani dansând și cântând în cabaret, în timp ce vindea mătăsuri și stofe în buticul din Paris.

Primele ei creații au fost pălăriile

Pe când avea 25 de ani, adică la începutul anilor 1900, Coco se îndrăgostea de un bărbat a cărui familie era extrem de influentă în industria textilă. Se mută în una din casele acestuia, acolo unde creează primele sale pălării. La început, pentru folosul personal, iar, mai apoi, pentru doamnele din aristocrația franceză, care au început să o asalteze cu solicitări din ce în ce mai dese. De aceea, Coco Chanel își deschidea o mică afacere cu pălării în 1908, iar elita din Paris devenea clientela fidelă a creațiilor sale.

Chanel 5, numit după numărul ei norocos

În 1921, Coco a creat faimosul parfum Chanel 5, din dorința de a avea o mireasmă care să aibă miros de femeie. Motivul pentru care parfumul a primit acest nume nu este foarte clar, însă, se spune că o ghicitoare i-ar fi spus franțuzoaicei că 5 este numărul său norocos.

În ultimii 30 de ani din viață, a locuit într-un hotel

Coco Chanel s-a stins în hotelul Ritz din Paris, acolo își trăise ultimii 30 de ani din viață. Avea propriul apartament, alături de atelierul de creație. Potrivit biografiilor scrise despre creatoarea de modă, un angajat al său parfuma zilnic scara pe care urca Coco Chanel, înainte ca ea să ajungă acasă.

Coco Chanel a dus o viață tumultoasă, însă, a rămas în istorie ca fiind una dintre creatoarele care au revoluționat moda feminină. Pe patul de moarte, Coco i-a spus menajerei, cu un zâmbet în colțul gurii: “Vezi, așa se moare”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata