Cum poti ajunge din joacă sa lucrezi pentru marile bănci ale lumii

O idee de business născută dintr-o joacă în Sibiu a dus la crearea unui simulator de piețe de capital pe care marile bănci îl folosesc pentru a evalua candidații.

Traderion  este un simulator de piețe de capital  care s-a născut cu mai mulți ani în urmă la Sibiu, la o scoală de vară pe teme de finanțe. Ideea i-a apaținut lui Florin Cioacă, fost trader inter-bancar cu o experienta de peste 7 ani, care se confruntase cu dificultăți în a găsi cei mai buni candidați pentru un astfel de rol. Fiind unul dintre cele mai bine plătite locuri de muncă în orice bancă, sute de candidați aplicau pentru fiecare poziție deschisă, astfel că instrumentele clasice de recrutare nu reușeau să separe candidații potriviți pentru un asemenea rol.

Florin a avut ideea de a construi un mediu de testare care să fie cât mai apropiat de viața reală, astfel încât  candidații să fie puși în situații de a lua decizii sub presiune, similare celor pe care traderii le iau în viața reală. Pentru a putea testa sute de candidați în același timp, era nevoie de dezvoltarea unui simulator software.

Împreună cu Florin Grosu au pus bazele unei echipe de 10 oameni cu experiențe diverse, de la piețe de capital și inteligență artificială la psihologie și neuroștiinte.  Au înființat și o companie, Bold Technologies, care a reușit să obțină și fonduri europene pentru a dezvolta acest simulator și pentru a-l transforma într-un produs competitiv pe piața globală.

 

Cum funcționează simulatorul Traderion

Traderion este un simulator avansat de trading interbancar. El se bazează pe scenarii macroeconomice care simulează evenimente reale din piețele internaționale. În spatele acestor scenarii stau algoritmi de inteligență artificială, care au rolul de a reproduce cu acuratețe ridicată comportamentul jucătorilor din aceste piețe, atât clienții băncilor (companii, fonduri de investiții), cât și băncile însele.

Un student care aplică la o poziție de trader într-o bancă, este astfel testat într-un scenariu gândit special, împotriva altor candidați pentru aceeași poziție. Ei trebuie să ia multe decizii sub presiune, într-un timp foarte scurt, scopul lor fiind acela de a obține un profit foarte ridicat, dar și de a respecta regulile de conduita și politicile de management al riscului care sunt aplicabile acestui rol.

Simulatorul poate fi folosit de către studenți și pentru a se a antrena și ei primesc un cont individual cu care pot accesa modulele din simulator. Fiecare modul corespunde unei clase de active și există scenarii dezvoltate de către specialiștii Bold, în frunte cu Florin Cioacă, pentru fiecare dintre aceste module.

De regulă, în procesul de recrutare, băncile invită studenții să aplice pe site-ul lor și aceștia sunt apoi intervievați de un reprezentant al departamentului de resurse umane, pentru a le determina motivația de a lucra în bancă într-o asemenea poziție. În urma acestui interviu, studenții sunt apoi invitați la o competiție de trading, câștigătorii urmând a se califica la interviurile finale, cu managerii din departamentul de piețe de capital. Înainte de competiția propriu zisă, studenții participă la un curs introductiv de piețe de capital.

“Mulți dintre studenții care aplică astăzi pentru un rol de trader într-o bancă nu au studii aprofundate de finanțe” ne-a declarat Florin Cioacă, care a fost invitat de foarte multe ori de către băncile care folosesc simulatorul Traderion să țină astfel de cursuri introductive. “Când mi-am început eu cariera în bancă era de neconceput să aplici pentru o astfel de poziție fără să fii absolvent de finanțe. Astăzi vedem din ce în ce mai mulți absolvenți de științe inginerești care aplică și, ceea ce este și mai interesant, de științe umaniste. Sunt însă, mulți dintre ei, foarte conectați la lumea în care trăim, foarte informați și capabili să învețe foarte repede mecanismele de funcționare ale acestei lumi. Unii dintre ei muncesc foarte mult, petrec zeci de ore săptămânal în simulatorul nostru pentru a se antrena înainte de o competiție și reușesc, nu de puține ori, să obțină unul dintre locurile care le garantează trecerea în etapa următoare a procesului de selecție.”

 

Cine utilizează simulatorul Traderion

În 2017, compania Bold au obținut un grant prin Programul Operațional Competitivitate, astfel încât și-au mărit echipa și au continuat să dezvolte simulatorul, care în acel moment avea doar un singur modul, cel de FX. În prezent simulatorului i-au fost adăugate modulele de money markets, bonduri, acțiuni, iar modului de mărfuri a urmează a fi testat înainte de a fi lansat pe piață.

În același timp, echipa a început să caute clienți pentru produsul lor, bănci, universități și companii de training specializate în programe destinate traderilor interbancari. În ultimii ani unele dintre marile bănci ale lumii au ajuns să le utilizeze produsul în procesul de recrutare, fie direct, cum procedează JP Morgan, Citibank sau ABN Amro, fie prin intermediul unor companii de training specializate, cum este Fitch Learning, membră a gigantului financiar Fitch.

Obiectivul Bold pentru următorii ani este de a continua să le ofere clienților existenți cea mai avansată tehnologie de simulare a piețelor financiare de pe piață, dar și să ajungă să lucreze cu cât mai multe universități, astfel încât simulatorul Traderion să devină un instrument utilizat în cadrul cursurilor de piețe de capital din marile școli de finanțe de pe glob.

Pe piață, mai există, în prezent, trei companii care oferă simulatoare de piețe de capital dedicate băncilor, însă plaftorma dezvoltată în România a ajuns să domine această piață foarte exigentă.  Puteți afla mai multe despre companie și produsele pe care le dezvoltă de pe site-ul acesteia, https://boldtech.eu/.

Proiect cofinanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

„Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata