Motosape vs motocultoare: ce alegem?

Orice grădinar care doreşte să lucreze solul are nevoie de o motosapă sau un motocultor, în funcţie de necesităţi, suprafaţa de lucru şi lucrări care se doresc realizate. Cu toate că multă lume face confuzie între o motosapă şi un motocultor, este bine de înţeles că acestea sunt utilaje complet diferite. Astfel, în vreme ce motosapa se poate utiliza pentru lucrări de mărunţire a solului pe suprafeţe mici şi pregătirea acestuia pentru însămânţare, motocultorul dispune de un motor mult mai puternic, permite aerarea în profunzime a solului şi lucrări pe suprafeţe mari.

 

Diferenţa dintre o motosapă şi un motocultor

 

Motosapa se utilizează în special pentru a amesteca solul uşor de lucrat, în timp ce motocultorul poate ara şi brăzda terenuri dificile, chiar virgine. Prin urmare, dacă intenţionezi să creezi o grădină nouă, este puţin probabil că motosapa să fie ceea ce ai nevoie. Dinţii acesteia nu sunt suficient de duri pentru a slăbi solul nelucrat şi munca va fi anevioasă şi lipsită de eficientă. Pentru o grădină nouă, cel mai bine ar fi să te bazezi pe un motocultor. 

 

Pe de altă parte, motosapa poate fi foarte utilă dacă intenţionezi să pregăteşti terenul într-o grădină deja existenţa, ai nevoie de lucrări de suprafaţă, vrei să omogenizezi compostul în sol sau să cureţi locul de buruieni.

 

Motosapa şi motocultorul sunt două echipamente diferite, fiecare cu propriile funcţionalităţi. Cunoscând foarte bine diferenţele, vei putea alege mult mai uşor echipamentul potrivit, asigurându-te că dispui de uneltele necesare pentru o grădină roditoare.

 

Utilizările motosapei

 

Motosapa este ideală dacă:

  1. Vrei să mărunţeşti solul pentru însămânţare;
  2. Vrei să omogenizezi îngrăşământul, gunoiul de grajd sau compostul în sol;
  3. Vrei să cureţi terenul de buruieni.

 

Utilizările motocultorului

 

Dacă ai de realizat lucrări mai dificile în grădină, motocultorul este ceea ce îţi trebuie. Astfel, acesta se poate utiliza pentru:

 

Ararea terenului dificil sau care nu a mai fost lucrat niciodată;

Lucrări în sol este pietros care trebuie slăbit;

Intenţionezi să realizezi o nouă grădină.

 

Motosapa

 

Cu toate că motosapele nu sunt concepute pentru a săpa pământul dur, sunt ideale pentru sarcini care menţin grădina prosperă şi sănătoasă pe tot parcursul anului. Acestea amestecă şi aerează solul înainte de plantare, omogenizează compostul sau îngrăşământul în sol şi ajută la controlul creşterii buruienilor. Motosapa are rolul de a mărunţi solul, pregătindu-l pentru însămânţare. Se găsesc în varianta cu benzină sau electrică. Motosapa are mai multe caracteristici care o fac ideală pentru întreţinerea grădinilor mici sau mijlocii cu sol moale. 

 

Motocultorul 

 

Este un utilaj puternic conceput pentru săparea şi amestecarea în profunzime a solului greu de lucrat. Acestea sunt disponibile pe scară largă în trei variante, modelul ales fiind condiţionat de tipul proiectelor pe care vrei să le realizezi:

 

Motocultoare cu dinţi frontali – sunt ideale pentru afânarea terenului cu duritate moderată, slăbirea solului dur, săparea unei grădini medii sau mici. Datorită faptului că roţile sunt poziţionate în spate şi rotirea dinţilor se realizează mult mai simplu, acestea sunt mai uşor de utilizat decât celelalte modele. Marele avantaj al acestor modele este lăţimea reglabilă a dinţilor. Majoritatea modelelor dispun de trei setări diferite pentru lăţime dinţilor, permiţând lucru în spaţii de dimensiuni variate, de la cele mai înguste, până la 2 m lăţime. În plus, toate modelele au coturi rotative înainte, sau coloane rotative standard, care se învârt în acelaşi sens ca şi roţile. 

 

Motocultoare cu dinţi în spate – sunt utilaje excelente pentru grădinile noi. Acestea sparg mult mai uşor terenul dur, stâncos sau care nu a mai fost lucrat niciodată şi sunt eficiente pentru a săpa grădini mari sau parcele agricole medii. Sunt mai mari şi mai dificil de împins şi de manevrat, dar greutatea lor poate fi un avantaj pentru că asigură o putere mai mare si le recomandă pentru lucrări în sol dificil. 

 

Motocultoare cu dinţi la mijloc – sunt destinate lucrărilor medii şi, totodată, cele mai populare printre grădinari.

 

Tipuri de motosape sau motocultoare în funcţie de modul de alimentare

Acum, după ce ai înţeles care este diferenţa dintre o motosapă şi un motocultor, rămâne să decizi dacă ai nevoie de un model pe benzină sau electric. 

 

Motosapa sau motocultorul electric – sunt perfecte pentru lucrările rapide şi în spaţii mici. Acestea au la bază un motor electric compact care oferă câteva avantaje – silenţiozitate, spaţiu mai mic de depozitare, nu necesită de alimentare cu combustibil nu generează emisii de gaze. Datorită faptului că permit reglarea lăţimii şi a adâncimii de săpare, acestea sunt versatile şi uşor de folosit atât în spaţii mici, cât şi în cele medii. 

Motosapa sau motocultorul pe benzină – sunt mai grele decât cele electrice, motiv pentru care sunt mai potrivite pentru sarcinile mai dificile, precum amestecarea solului dens sau lucrări în grădini mari sau medii. Nu condiţionează utilizatorul de existenţa unei prize, dar sunt mai zgomotoase, generează emisii de gaze şi sunt mai dificil de utilizat. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata