Cum scapi de buruienile din grădină? 4 metode eficiente pentru o grădină perfectă

Pentru ca grădina ta să arate așa cum îți dorești, eliminarea buruienilor trebuie să facă parte din planul tău. Metodele prin care poți să scapi de buruieni și să ai o grădină perfectă sunt variate, așa că poți să le folosești pe cele mai potrivite pentru tine și pentru grădina ta.

 • Metode naturale de eliminare a buruienilor

Dacă ai o grădină mică, atunci metodele naturale ar putea fi potrivite pentru tine. Acestea nu au un efect negativ asupra solului și sunt ușor de aplicat de către oricine.

Dacă vrei să scapi de ierburile nedorite, poți să aplici oțet nediluat, prin pulverizare, iar dacă vrei să acționeze mai rapid, atunci poți adăuga sare lângă oțet. De asemenea, te poți ajuta și de suc de lămâie pulverizat pe ierburi sau bicarbonat de sodiu în combinație cu apă (2 linguri de bicarbonat în 250 ml de apă).

O altă metodă naturală este acoperirea solului cu alte plante, precum cimbrul, ca să blochezi răspândirea ierburilor.

 • Metode chimice de eliminare a buruienilor

Metodele chimice sunt dăunătoare pentru natură, dar putem să le folosim dacă respectăm indicațiile producătorilor, folosim sisteme de protecție și echipament adecvat de lucru. Erbicidele, așa cum sunt numite ele, au atât avantaje, cât și dezavantaje.

Avantaje

 • Înlătură cu eficiență buruienile
 • Previn eroziunea solului
 • Acționează rapid și sunt ușor de folosit

Dezavantaje

 • Recoltează reziduuri la nivelul solului
 • Poluează solul, apa și aerul

Se recomandă folosirea lor exclusiv pe plantele sănătoase.

 • Metode fizice de eliminare a buruienilor

Dacă preferi să adresezi problema direct și locația grădinii îți permite, atunci poți să folosești arderea ca și metodă fizică de eliminare a buruienilor. Astfel, poți scăpa de buruienile nedorite prin folosirea unui arzător.

Un avantaj al acestei metode este combaterea bolilor care pot afecta plantele. Dezavantajul ei este faptul că nu ai siguranța că buruienile vor fi eliminate total.

O altă modalitate prin care poți înlătura buruienile este folosirea unor unelte speciale. Te poți echipa cu mănuși de grădinărit, sape, motocositoare de la Sculesimateriale.ro, foarfeci și alte scule și poți să te pui pe treabă ca să înlături buruienile!

 • Metode agrotehnice de eliminare a buruienilor

Prin metodele agrotehnice, combaterea buruienilor se face în același timp cu lucrările solului. Aceste metode nu sunt poluante și nu lasă reziduuri în sol.

Dacă vrei să scapi de buruienile din grădina ta, îți propunem trei metode agrotehnice:

 1. Mulcire
 2. Lucrări ale solului
 3. Plivit

Mulcirea

Prin mulcire solul urmează să fie acoperit cu materii organice, cum ar fi rumegușul, iarba sau frunzele. În lipsa acestor materiale, solul poate fi acoperit și cu folii din plastic, dar se recomandă folosirea materiilor organice, deoarece pe lângă faptul că protejează solul, îl și hrănesc.

Prin mulcire solul rămâne umed și este împiedicată creșterea buruienilor.

Lucrări ale solului

Pentru un sol sănătos și fără buruieni, acesta trebuie lucrat constant. Pământul trebuie săpat, fie manual cu o sapă sau cu utilaje profesioniste precum un motocultor, păstrându-l astfel, fără buruieni.

Plivit

 Plivitul este probabil soluția cea mai simplă, dar și cea mai migăloasă, pe care poți să o folosești doar în grădinile de dimensiuni mici. Plivitul presupune extragerea manuală a buruienilor cu tot cu rădăcină, de fiecare dată când acestea apar.

Acestea sunt cele patru metode eficiente prin care poți să scapi de buruienile din grădină. Nu toate metodele se vor potrivi pentru toate situațiile, așa că depinde de tine pe care o vei alege pentru grădina ta. Și nu uita, lucrează întotdeauna cu echipamente sigure și folosește echipament de protecție. Așa că scapă de buruienile din grădina ta și spor la treabă!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata