Geavrelele, obicei de Bobotează unic în România

De Bobotează, în comuna dâmbovițeană Morteni are loc o sărbătoare unică în țară, cea a geavrelelor, obiceiul constând în împodobirea unor prăjini de aproximativ 14 metri cu geavrele – batiste cusute manual de fetele nemăritate.

Cuvântul ”geavrea” vine din limba turcă și înseamnă batistă. Se spune că fetele care cos cât mai multe geavrele vor avea șanse mai mari să se mărite.

Geavrelele sunt legate pe prăjină cu ajutorul betelor, panglici lungi de 2-4 metri. În vârful prăjinilor se montează o cruce și un buchet de busuioc. Responsabilitatea împodobitului le revine celor mai pricepuți stegari, ziua de 5 ianuarie fiind dedicată acestei activități.

În dimineața de Bobotează, geavrelele sunt sfințite de preot, iar steagul este purtat prin sat. Locuitorii comunei le oferă tinerilor care vin cu geavrelele bani sau produse ca să le treacă pragul gospodăriilor. Se spune că steagul le va aduce noroc.

După 8 ianuarie, tinerii desfac geavrelele și le înapoiază fetelor. Prăjinile se urcă în podul unei case, unde stau până la Crăciunul viitor, când vor fi duse la biserică pentru a fi sfințite. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata