România, noul Eldorado pentru studenţii străini la medicină

Este foarte greu sa urmezi medicina in Franta. 85% dintre studenti nu trec examenul de la sfârsitul primului an si, dupa doua incercari, nu se mai pot prezenta la un altul. Unii dintre ei au gasit solutia: sa plece in România. Fenomenul a luat amploare in ultima vreme, scrie publicatia electronica France.info.

În 2003 au fost doi studenti, cinci in anul urmator, apoi 20, 30… Astazi, aproape 250 de francezi sunt inscrisi la facultatile de medicina din România, cea mai mare parte la Cluj, in centrul Transilvaniei. Este prima universitate care i-a primit. S-au alaturat si altele. “Am aflat de la o prietena din România ca exista o facultate la Arad, aproape de Timisoara, unde urma sa se deschida o sectie in franceza.

Dupa ce am picat la cele doua incercari de a trece de primul an de medicina la Angers, am facut marele salt. România a fost a doua sansa pentru mine”, povesteste Alexis, student in anul intâi.
Studentii straini nu trebuie sa dea examen de admitere, ci exista doar o selectie pe baza de dosare. Se iau in considerare notele de la bacalaureat, mai ales la disciplinele exacte. Spre deosebire de colegii lor români, strainii trebuie sa plateasca o taxa: 5.000 de euro pe an.

Asta nu inseamna ca ei isi platesc diploma. “Nu este adevarat. Avem una dintre cele mai prestigioase facultati din tara. Nu se da concurs, dar facem o selectie pe baza de dosare. Luam cei mai buni candidati”, spune decanul Facultatii de Medicina de la Cluj, unde studiaza 700 de studenti straini. Francezii care fac medicina in universitatile românesti urmeaza in primii trei ani cursurile in franceza.

Dupa acelasi model, exista si invatamânt in engleza. Din anul al patrulea, toate cursurile sunt in româna. Studentii au prime le contacte cu pacientii – trebuie neaparat sa stie si româna. Toti, sau aproape toti, doresc sa revina la Paris dupa cei sase ani de studiu, pentru a lucra in spitale din Franta. Acest lucru este posibil de când România a devenit membra a Uniunii Europene (UE), pentru ca diplomele se echivaleaza.

Primii doi francezi care s-au inscris la facultate la Cluj, in 2003, s-au intors in Franta, au luat examenul de interni si au obtinut posturi bune in spitale pariziene.
“M-am gândit mult. Prietenele mele care au ramas in Franta mi-au spus ca sunt putin nebuna ca am plecat atâta vreme intr-o tara asa de diferita de a noastra, dar nu regret. Am ocazia sa cunosc o alta cultura, invat o limba.

Este foarte bine”, spune Claire, care a plecat de la facultatea din Lille si s-a inscris la cea din Arad acum doi ani. Claire apreciaza seriozitatea invatamântului românesc, chiar daca mijloacele tehnice nu sunt atât de moderne ca in Franta. “Nu exista echipamente de ultima ora. Însa se compenseaza cu alte lucruri. Se invata in grupuri mici, de 20 de persoane, in timp ce in amfiteatrele din Franta se aduna 800 studenti in primul an. Aici, se face practica foarte repede. Este mult mai concret, invatarea este diferita”, afirma Alexis.

Sindicatul francez al studentilor, UNEF, acuza faptul ca sistemul de educatie francez limiteaza numarul candidatilor la medicina admisi la 7.500 pe an. “Este absurd. Medicii lipsesc in unele zone si in anumite specialitati. Si totusi se refuza cresterea numarului de studenti la medic ina. Rezultatul este ca elevi motivati merg sa invete in România. Este ridicoľ, arata Jean-Baptiste Prevost, presedintele UNEF, citat de France.info.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata