Prim-ministrul polonez încrezător că republicanii americani nu vor da înapoi în privința Ucrainei

27

Prim-ministrul polonez a minimalizat temerile că partidul republican va diminua sprijinul SUA pentru Ucraina, spunând că vocile sceptice au făcut parte dintr-un „joc de poker” politic în perioada premergătoare alegerilor din 2024.

Mateusz Morawiecki, un puternic aliat european al partidului republican și invitat frecvent la evenimentele de dreapta americană, a vorbit cu Financial Times după ce guvernatorul Floridei și probabil candidatul la președinție Ron DeSantis a declanșat o rafală de îngrijorare spunând că Kievul nu este în „interesul național vital” al Americii. .

Joi, DeSantis și-a dat înapoi câteva dintre comentariile sale, insistând că caracterizarea sa a conflictului din Ucraina drept „dispută teritorială” a fost înțeleasă greșit. Dar cuvintele guvernatorului vin alături de poziția izolaționistă a fostului președinte american Donald Trump și de atacurile regulate la adresa Casei Albe pentru gestionarea războiului din Ucraina.

Premierul polonez a spus că întâlnirile cu senatorii americani din februarie l-au lăsat convins că republicanii și democrații cântă din aceeași „foaie de imn” cu privire la Ucraina, Rusia și China. Morawiecki menține, de asemenea, o relație solidă cu administrația lui Joe Biden, după ce l-a primit pe președintele SUA la Varșovia luna trecută, înainte de prima aniversare a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

„Înfrângerea Ucrainei (ar însemna) înfrângerea Occidentului, iar o astfel de înfrângere ar fi mai mare decât Vietnamul”, a spus premierul după un summit UE la Bruxelles. „Sunt prudent optimist cu privire la american. . . clasa politică – bipartizan, GOP și Democrați.”

Morawiecki a spus că inițial a fost îngrijorat de remarcile lui DeSantis, dar a remarcat că guvernatorul Floridei a făcut ulterior un „pas semnificativ înapoi”. „Cred că totul este spus în contextul bătăliei politice care se pregătește pentru alegerile de anul viitor. Văd asta ca parte a acestui joc de poker”, a spus Morawiecki.

Premierul a adăugat că, dacă China s-ar implica mai serios în conflictul de partea Rusiei, aceasta ar determina SUA să-și „intensifice” sprijinul pentru Ucraina. Furnizarea de către China a unor cantități mari de arme către Rusia ar fi „foarte periculoasă”.

Deocamdată, Morawiecki nu a văzut dovezi că China acordă sprijin substanțial efortului militar al Rusiei, adăugând că livrările de piese de schimb și drone nu au venit în cantități mari. „Sunt foarte încrezător că China nu va decide să trimită arme în Rusia”.

Cu toate acestea, el a dat o notă defavorabilă cu privire la perspectivele încercării Beijingului de a intermedia discuțiile de pace în Ucraina, în urma discuțiilor dintre președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin la Moscova săptămâna trecută și în timp ce premierul spaniol Pedro Sánchez se pregătește să călătorească în China.

„Nu cred că China este un bun broker în aceste circumstanțe. Sunt prea mult anti-lumea liberă și pro-Rusia”, a spus Morawiecki.

În ceea ce privește sprijinul militar occidental pentru Ucraina, premierul polonez a spus că se realizează lucruri care anterior „dincolo de imaginația noastră”, inclusiv livrarea tancurilor Leopard 2 de fabricație germană.

Polonia și Slovacia au declarat recent că vor trimite în Ucraina avioane de luptă MiG-29 de design sovietic, primii aliați care au făcut acest pas. Morawiecki a spus că Polonia nu va trimite avioane F16 de fabricație americană – tipul de aeronavă pe care Kievul l-a cerut de mult timp – pentru că nu deține un număr suficient de avioane, dar a spus că va „încuraja cu tărie acele țări care sunt mai abundente cu F16. ”.

El a susținut, de asemenea, furnizarea de sisteme de rachete cu rază mai lungă de acțiune Ucrainei, spunând că acest lucru va ajuta Kievul să distrugă lanțurile logistice ale armelor rusești din regiunile ocupate Donbas și Zaporizhzhia. El a spus că crede în asigurările ucrainene că nu va folosi astfel de sisteme de rază lungă pentru a ataca teritoriul rus.

Kievul a cerut un sistem de rachete tactice a armatei cu rază lungă de acțiune (ATACMS), care poate atinge 185 de mile.

Morawiecki a spus că nu poate prezice dacă SUA vor autoriza livrarea de sisteme tactice cu rază lungă de acțiune în Ucraina, dar a adăugat: „Văd că pendulul se îndreaptă către tot mai multă încredere față de Ucraina în ceea ce privește utilizarea armelor moderne”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online