Brutarii din toată țara au fost provocați să gândească cea mai nouă pâine, care nu a mai fost comercializată vreodată, adaptată tendințelor actuale dar și specificului local, cu care să se înscrie în competiția Pâinea Anului 2015, din cadrul expoziției GastroPan, care va avea loc în perioada 19-21 martie 2015 la Târgu Mureș.
Astfel, la expoziția GastroPan, cea mai mare competiție dedicată promovării inovațiilor, dar și a talentelor din industria de panificație, cofetărie și HoReCa din România, brutarii vor concura la secțiunea Panificație-Patiserie, unde se vor premia cele mai gustoase produse de patiserie obținute din aluat dospit, piesele artistice impresionante obținute din aluat de panificație, alături de cele mai inovatoare sortimente de pâine.
Potrivit site-ului GastroPan, în competiție se pot înscrie brutării artizanale și industriale, fiecare putând avea în concurs maxim 3 concurenți, cu câte un singur produs. Fiecare concurent va prezenta alături de produsul înscris în concurs eticheta, o specificație tehnică și o scurtă descriere a produsului realizată în manieră personală.
Pâinea Anului 2015 va fi una dintre cele opt categorii de concurs, grupate în trei secțiuni ale GastroPan Târgu Mureș care doresc să aducă în prim plan creativitatea concurenților și, în același timp, să evidențieze ultimele tendințe în materie de gust, aspect, consistență, decorare și servire.
La fel ca și în cazul Pâinii Anului, pentru a câștiga acest trofeu, concurenții vor prezenta un tort inovator, care nu se găsește în comerț, cu o denumire originală scrisă pe o etichetă, iar principalele criterii de departajare vor fi gustul și originalitatea. După analizarea tuturor celorlalte criterii — decor, respectarea tematicii, armonia cromatică, inspirația în alegerea denumirii etc — juriul va trece la secționarea tortului și la degustare.