Sarmalele preparate de chef Cosmin Toma din Alba Iulia nu numai că sunt extrem de gustoase, dar sunt și altfel față de cele clasice, adică foaia este de carne, iar umplutura din varză.
Participant la diverse competiții și expoziții cu specific culinar, Cosmin Toma este un chef căruia îi place să creeze diverse rețete, el fiind preocupat, de asemenea, și de modul în care sunt servite preparatele. El a reinterpretat și clasicul preparat culinar atât de apreciat de români — sarmaua.
Cosmin Toma a explicat modul de preparare a ”sarmalelor întoarse”, cu foaia din carne și umplutura din varză cu aromă de Fumee. Ingredientele necesare pentru acest preparat sunt cotlet de porc, kaizer, orez, varză crudă, ceapă albă, morcovi, ardei roșu, rădăcină de țelină, pastă de bulion, usturoi, ulei, foi de dafin, cimbru, sare, zahăr, piper, ienibahar și vin.
”Cotletul de porc se porționează ca pentru șnițele, se bate și se asezonează cu sare și piper. Separat, pregătim umplutura. Se taie ceapa, se călește în ulei, iar după ce a prins o culoare aurie adăugăm varza tocată mărunt și kaizerul tăiat bucățele. Le lăsăm să se prăjească și adăugăm puțină apă cu vin, sare, piper, esență de fum și lăsăm să fiarbă până scade. Separat fierbem orezul cu apă și sare. După ce varza s-a călit, o adăugăm peste orez.
Luăm carnea bătută, sărată și piperată și o umplem cu varza călită amestecată cu orez, cu kaizerul și ceapa înăbușită. Adică, această umplutură de varză o punem în carne și rulăm ca pentru sarmale. După aceea le punem într-o tavă una lângă alta, cu închizătura la sarma în partea de jos, ca să nu se desfacă. Le stropim cu un sos preparat din ceapă, morcovi, ardei roșu, țelină rădăcină, usturoi. Acestea sunt date în prealabil prin răzătoare, se călesc două-trei minute în puțin ulei, după care adăugăm pasta de bulion și puțină apă. Lăsăm la fiert o jumătate de oră, iar în ultimele zece minute se adaugă cimbru, foi de dafin, ienibahar, sare, piper și zahăr. Se acoperă cu o folie de aluminiu și le punem la cuptor la foc mediu pentru o oră. După o oră luăm folia de aluminiu și le mai lăsăm încă douăzeci de minute la foc mai mărișor”, a explicat Cosmin Toma.
El folosește ca ornamente flori comestibile.
”Sarmalele întoarse” se pot servi cu mămăliguță și smântână. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: Cosmin Toma/ Arhiva personală