Germania îndeamnă UE să pregătească sancțiuni asupra Rusiei pentru cazul lui Alexei Navalny

Ministrul german de externe Heiko Maas și-a îndemnat luni omologii din UE să dea undă verde sancțiunilor împotriva oficialilor ruși responsabili de închiderea criticului de la Kremlin, Alexei Navalny, și de reprimare a activiștilor pro-democrație.
Apelul Berlinului deschide drumul către sancțiunile care urmează să fie impuse luna viitoare în ceea ce spune blocul european de 27 de membri, că ar trebui să fie văzut ca un mesaj adresat președintelui Vladimir Putin că dezbaterea și protestul trebuie permise în Rusia.

„Sunt în favoarea ordonării pregătirii unor sancțiuni suplimentare, a listării anumitor persoane”, a spus Maas când a ajuns la Bruxelles. El a spus că sancțiunile sunt presante, deoarece Navalny nu numai că a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea la începutul acestei luni, ci și să execute acest termen într-un lagăr de muncă.

Diplomații se așteaptă ca UE să impună interdicții de călătorie și înghețarea activelor aliaților din Putin luna viitoare, odată ce experții au adunat dovezi pentru a rezista oricăror provocări legale.

Citeste si:  Lupte grele în Ucraina şi zeci de morţi, în pofida apropierii armistiţiului

Un grup de miniștri de externe ai UE s-a întâlnit duminică la Bruxelles cu șeful de cabinet al lui Navalny, Leonid Volkov, pentru a-și construi cazul pentru măsuri punitive împotriva Rusiei, care se află deja sub sancțiuni economice occidentale după anexarea Crimeei din 2014.

Miniștrii de externe ai UE vor susține, de asemenea, un apel video cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, mai târziu luni.

“Nu putem închide ochii la încălcările flagrante ale drepturilor omului din Rusia”, a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis după întâlnirea de duminică.

Ministrul slovac de externe, Ivan Korcok, a transmis un mesaj privind starea de spirit a multor diplomați ai UE, spunând la sosirea la Bruxelles luni: „Nu văd că Uniunea Europeană este responsabilă de cursul confruntativ pe care l-a urmat Rusia”.

Navalny a fost reținut după ce s-a întors în Rusia din Germania luna trecută și a fost încarcerat pe 2 februarie pentru încălcarea condițiilor de eliberare condiționată pentru ceea ce spune că este o condamnare motivată politic. Moscova neagă nelegiuirea și acuză UE că se amestecă în afacerile sale.
În Germania, Navalny își revenise după ce a fost otrăvit cu un agent militar. Navalny a spus că agenții de securitate ai statului rus l-au otrăvit, lucru negat de Kremlin.

Citeste si:  Ucraina îşi arată colţii în relaţia cu România

Presiunea pentru sancțiuni a crescut de când Moscova a înfuriat țările europene, pe 5 februarie, expulzând diplomații germani, polonezi și suedezi fără să-i spună șefului politicii externe al UE, aflat la Moscova pentru o vizită.

Totuși, Maas a spus că el crede că UE trebuie să mențină un fel de diplomație cu Moscova.

“În același timp, trebuie să vorbim despre cum să menținem un dialog constructiv cu Rusia, chiar dacă relațiile au ajuns cu siguranță la un nivel scăzut”, a spus Maas.

Sursa: Reuters
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner