Firmele chineze de pe lista neagră a SUA au urmărit procesele, după ce Xiaomi a câștigat împotriva interdicției lui Donald Trump

Companiile chineze vizate de o interdicție de investiții radicale impusă de fostul președinte Donald Trump iau în considerare să dea în judecată guvernul SUA după ce un judecător federal a suspendat o listă neagră similară pentru producătorul de smartphone-uri din Beijing, Xiaomi.
Avocații familiarizați cu această chestiune au declarat că unele dintre companiile chineze interzise sunt în discuții cu firme de avocatură, inclusiv Steptoe & Johnson și Hogan Lovells, încurajate de ordinul preliminar al judecătorului de district american Rudolph Contreras, de oprire a includerii lui Xiaomi pe o listă americană a presupuselor companii militare chineze comuniste care sunt supuse unei interdicții de investiții.

Trecerea administrației Trump către lista neagră a Xiaomi Corp, care și-a scos cota de piață de 10 miliarde de dolari și și-a redus acțiunile cu 9,5% în ianuarie, i-ar fi forțat pe investitori să își cedeze complet miza în companie.

„Companiile se adresează avocaților pentru a contesta listele și motivele listărilor”, a declarat Wendy Wysong, partener administrativ al biroului din Hong Kong al Steptoe & Johnson, o firmă de avocatură mondială cu sediul la Washington. Wysong și o persoană familiarizată cu Hogan Lovells, o altă firmă de avocatură globală, au refuzat să numească care sunt companiile implicate în discuții.

Citeste si:  DRIVE TEST SRL - notificare privind deschiderea procedurii de insolvenţă

Contreras a semnalat procesul „profund defect” al guvernului SUA pentru includerea companiei în interdicția de investiții, pe baza a  două criterii cheie: dezvoltarea tehnologiei 5G și a inteligenței artificiale, despre care Departamentul Apărării susține că sunt „esențiale pentru operațiunile militare moderne” și un premiu acordat fondatorului și directorului executiv al Xiaomi Lei Jun de o organizație care spunea că va ajuta guvernul chinez să elimine barierele dintre sectoarele comerciale și militare.

Judecătorul a menționat că tehnologiile 5G și inteligență artificială au devenit rapid standard în electronica de consum și că peste 500 de antreprenori au primit același premiu, inclusiv liderii unei companii care fabricau formulă pentru sugari.
„Faptele care au condus la desemnarea Xiaomi sunt aproape de râs și cred că absolut va duce la alte companii care caută ajutor”, a declarat avocatul Washingtonului Brian Egan, fost consilier juridic atât la Casa Albă, cât și la Departamentul de Stat.

Într-un dosar comun, guvernul a declarat că nu a decis „calea adecvată înainte” în cazul Xiaomi, în lumina deciziei judecătorului.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului Justiției din SUA, care apără cazul, a refuzat să comenteze. O purtătoare de cuvânt a Departamentului Apărării a adresat întrebări la Casa Albă, care nu a primit răspuns.

Citeste si:  ONU cere fonduri împotriva invaziei de lăcuste

Xiaomi și alte 43 de companii au fost adăugate în lunile declinante ale administrației Trump pe lista neagră, care a fost mandatată de o lege din 1999 care impunea Departamentului Apărării să publice o listă cu companii „deținute sau controlate” de armata chineză.
În încercarea de a consolida o linie dură asupra Chinei și de a-l încadra pe succesorul său democratic, Joe Biden, în politici dure, Trump a semnat un ordin executiv care a fost extins ulterior pentru a interzice tuturor investitorilor americani să dețină valori  în companiile numite începând cu 11 noiembrie 2021.

Alte companii listate includ gigantul de supraveghere video Hikvision, China National Offshore Oil Corp (CNOOC) și cel mai mare producător de cipuri din China, Semiconductor Manufacturing International Corp.

SMIC, Hikvision și CNOOC nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Luokung Technology Corp, o companie de tehnologie de cartografiere de pe listă, a dat în judecată și guvernul SUA la începutul acestei luni și se așteaptă să caute ajutor similar cu cel acordat Xiaomi.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner