În urma testelor ADN, un bărbat a fost declarat nevinovat după 26 de ani de închisoare

19

Un bărbat de culoare a fost declarat nevinovat de justiția americană, în urma efectuării testelor ADN, de violarea și uciderea unei tinere, faptă pentru care a stat 26 de ani în spatele gratiilor, anunță 7sur7.be.

Kevin Martin a fost condamnat în 1982, la 35 de ani de închisoare, pe baza mărturiei presupusului său complice și a fost eliberat condiționat în 2009, după 26 de ani de închisoare. El a fost declarat luni nevinovat de un judecător federal din Washington.

Și procurorul a susținut demersul apărării. ‘Acum 30 de ani, Kevin Martin a fost considerat pe nedrept violator și ucigaș. Deși dl Martin a fost condamnat corect pentru o serie de atacuri armate…, a ajuns să fie declarat pe nedrept vinovat de un viol brutal și de un omor, petrecând prea multă vreme la închisoare’, a subliniat procurorul Ronald Machen într-un comunicat.

‘Timp de trei decenii, dl Martin s-a declarat mereu nevinovat, iar astăzi ne alăturăm lui cerând tribunalului să îi restabilească reputația’, a pledat procurorul în fața judecătorului, apreciind că acest caz arată cât este de importantă continuarea ‘identificării erorilor judiciare’.

În perioada când a avut loc crima, în 1982, testele ADN nu existau și abia în 2014, după nenumărate demersuri ale condamnatului, amprenta sa genetică a fost comparată cu mostra de spermă găsită pe corpul victimei, Ursula Brown. Rezultatele au arătat nevinovăția lui Martin, care locuiește acum în California, sub supraveghere, dar l-au incriminat pe cel care îl acuzare pe el, William Davidson . Acesta execută o condamnare de 65 de ani pentru o serie de atacuri asemănătoare cu cel în care a murit tânăra violată. La procesul din 1982, Davidson și-a minimalizat rolul în crimă, spunând că nu a făcut decât să se uite când Martin a violat și a ucis victima. Un fir de păr, atribuit din greșeală lui Martin, a dus la eroarea judiciară.

Organizația Innocence Project apreciază că în Statele Unite au existat 317 condamnați declarați nevinovați în urma testelor ADN, dintre care 18 aflați în culoarul morții. Circa 70% au fost persoane de culoare.

La sfârșitul anilor 1990, un raport al Ministerului Justiției a relevat neregularități grave comise în cadrul anchetelor judiciare de analiști ai laboratorului FBI din Quantico (Virginia), încheie 7sur7.be. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata