În variantele mutante, coronavirusul și-a arătat cele mai bune trucuri?

Creșterea rapidă în diferite părți ale lumii a variantelor mortale și mai infecțioase ale coronavirusului care împărtășesc noi mutații îi determină pe oamenii de știință să pună o întrebare critică – virusul SARS-CoV-2 și-a arătat cele mai bune cărți?
Noi variante detectate pentru prima dată în țări atât de îndepărtate precum Brazilia, Africa de Sud și Marea Britanie au apărut spontan în câteva luni la sfârșitul anului trecut. Toate cele trei împărtășesc unele dintre aceleași mutații în regiunea de vârf importantă a virusului folosit pentru a intra și a infecta celulele.

Acestea includ mutația E484k, poreclită „Eek” de unii oameni de știință pentru capacitatea sa aparentă de a sustrage imunitatea naturală de la infecția anterioară COVID-19 și de a reduce protecția oferită de vaccinurile actuale.

Apariția unor mutații similare, independente una de cealaltă, izvorând în diferite părți ale globului arată că, coronavirusul suferă „evoluție convergentă”, potrivit a doisprezece oameni de știință intervievați de Reuters.

Deși va continua să sufere mutații, imunologii și virologii au spus că suspectează că acest coronavirus are un număr fix de mișcări în arsenalul său.

Rămâne de văzut impactul pe termen lung pentru supraviețuirea virusului și dacă o limită a numărului de mutații îl face mai puțin periculos.

„Este plauzibil ca acest virus să aibă un număr relativ limitat de mutații de evadare a anticorpilor pe care le poate produce înainte de a-și juca toate cărțile, ca să spunem așa”, a spus Shane Crotty, un virusolog la Institutul de Imunologie La Jolla din San Diego.
Acest lucru ar putea permite producătorilor de medicamente să rămână în fruntea virusului, pe măsură ce dezvoltă vaccinuri de rapel care vizează direct variantele actuale, în timp ce guvernele se luptă să îmblânzească o pandemie care a ucis aproape 3 milioane de oameni.

Ideea că virusul ar putea avea un număr limitat de mutații a circulat printre experți de la începutul lunii februarie și a luat avânt odată cu publicarea unei lucrări care arăta apariția spontană a șapte variante în Statele Unite, toate în aceeași regiune a vârfului. proteină.
Procesul diferitelor specii care evoluează independent aceleași trăsături care îmbunătățesc șansele de supraviețuire este esențial pentru biologia evoluției. Amploarea vastă a pandemiei de coronavirus – cu 127,3 milioane de infecții la nivel global – permite oamenilor de știință să o observe în timp real.

Citeste si:  42 de persoane în carantină, 9.431 sunt monitorizate la domiciliu

„Dacă ai vrut să scrii un fel de manual despre evoluția virală, se întâmplă chiar acum”, a spus dr. Francis Collins, genetician și director al Institutelor Naționale de Sănătate din SUA, într-un interviu.

Oamenii de știință au văzut procesul la o scară mai mică în 2018, deoarece un virus periculos al gripei aviare H7N9 din China a început să se adapteze la gazdele umane. Dar niciun agent patogen nu a evoluat sub un control global precum SARS-CoV-2.

Wendy Barclay, virolog și profesor la Imperial College din Londra și membră a unui grup consultativ științific al guvernului britanic, a declarat că este surprinsă de „cantitatea uimitoare de evoluție convergentă pe care o vedem” cu SARS-CoV-2.

„Există aceste mutații infame – E484K, N501Y și K417N – pe care le acumulează toate cele trei variante. Acest lucru este o biologie foarte puternică, că aceasta este cea mai bună versiune a acestui virus în momentul dat ”, a spus Barclay.

Nu este faptul că acest coronavirus este deosebit de inteligent, au spus oamenii de știință. De fiecare dată când infectează oamenii, face copii de la sine și cu fiecare copie poate face greșeli. În timp ce unele greșeli sunt nesemnificative, cele care oferă coronavirusului un avantaj de supraviețuire tind să persiste.

„Dacă se întâmplă mereu, trebuie să ofere un avantaj real de creștere acestui virus”, a spus Collins.

Unii specialiști cred că virusul poate avea un număr limitat de mutații pe care le poate susține înainte de a-și compromite starea de sănătate – sau de a se schimba atât de mult, că nu mai este același virus.
„Nu cred că se va reinventa cu multe modificări în plus”, a spus Ian Jones, profesor de virologie la Universitatea din Reading din Marea Britanie.

Citeste si:  Comisia Europeană îşi menţine previziunile de creştere asupra coronavirusului

„Dacă ar avea un număr nelimitat de trucuri … am vedea un număr nelimitat de mutații, dar nu”, a spus Michel Nussenzweig, imunolog la Universitatea Rockefeller din New York.
Oamenii de știință rămân totuși precauți și spun că prezicerea modului în care un virus se va muta este o provocare. Dacă există limite cu privire la evoluția coronavirusului, acest lucru ar simplifica lucrurile pentru dezvoltatorii de vaccinuri.

Novavax Inc își adaptează vaccinul pentru a viza varianta sud-africană care, în cadrul testelor de laborator, a făcut ca vaccinurile actuale să fie mai puțin eficiente. Șeful executivului Stan Erck a declarat că virusul se poate schimba atât de mult și se poate lega în continuare de gazdele umane și speră că vaccinul va „acoperi marea majoritate a tulpinilor care circulă”.

Dacă nu, Novavax poate continua să-și potrivească vaccinul cu noile variante, a spus el.

Cercetătorii urmăresc variantele prin intermediul platformelor de partajare a datelor, cum ar fi Inițiativa globală privind partajarea datelor privind gripa aviară, care găzduiește un imens grup de genomi ai coronavirusului.

Oamenii de știință au identificat recent șapte variante de coronavirus din SUA cu mutații care apar toate în aceeași locație, într-o porțiune cheie a virusului, oferind mai multe dovezi ale evoluției convergente.

Alte echipe efectuează experimente care expun virusul la anticorpi pentru a-l forța să aibă mutații. În multe cazuri, au apărut aceleași mutații, inclusiv infamul E484K.

Astfel de dovezi se adaugă optimismului precaut că mutațiile par să împărtășească multe dintre aceleași trăsături.

Dar lumea trebuie să urmărească în continuare modificările virusului, au spus experții, și să-i înăbușe capacitatea de a se muta prin reducerea transmiterii, prin vaccinări și măsuri care limitează răspândirea acestuia.

„S-a arătat un set foarte puternic de mișcări de deschidere”, a spus Vaughn Cooper, specialist în biologie evolutivă la Școala de Medicină a Universității din Pittsburgh, despre acest coronavirus. „Nu știm cum va arăta jocul final”.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner