47% dintre români sunt mulţumiţi cu viaţa pe care o duc

Mai puţin de jumătate dintre români – 47% – sunt mulţumiţi cu viaţa pe care o duc în prezent, în timp ce media europeană este de 78%, relevă un sondaj Eurobarometru dat publicităţii luni (25 ianuarie 2010).

România se încadrează în grupul ţărilor din sud-estul Uniunii Europene (UE) cu nivel mai redus de satisfacţie în ce priveşte viaţa, alături de Bulgaria (38%), Ungaria (42%), Grecia (58%), Croaţia (63%). Alături acestora li se adaugă două ţări baltice – Lituania (55%) şi Letonia (57%) şi, ca o excepţie la restul ţărilor din restul UE, Portugalia (53%).
În România, 50% dintre bărbaţi, comparativ cu 44% dintre femei, sunt mulţumiţi cu viaţa pe care o duc, la nivel european diferenţa fiind doar un procent. De asemenea, în România, 53% dintre persoanele sub 40 de ani se declară mulţumite de propria viaţă, în timp ce procentul scade la 42% pentru categoria celor de peste 40 de ani.

În ţara noastră, 40% dintre persoanele care au terminat şcoala înainte de 20 de ani sunt mulţumite de propria viaţă, în timp ce nivelul de satisfacţie referitoare la viaţa proprie la persoanele care şi-au încheiat studiile după această vârstă este de 57%.
În privinţa aşteptărilor referitoare la evoluţia vieţii în general în următoarele 12 luni, 22% dintre români cred că vor trăi mai bine, 29% sunt de părere că vor trăi mai prost, 43% consideră că vor trăi la fel, 6% nu ştiu.

La nivelul UE procentrul optimiştilor în privinţa evoluţiei propriei vieţi este de 26%, cel al pesimiştilor de 15%, 56% cred că vor trăi la fel, iar 3% nu ştiu. Doar 7% dintre români cred că economia naţională performează mai bine decât media UE, în timp ce 88% au opinat că aceasta merge mai puţin bine.
În statele vechi ale UE, 39% dintre respondenţi au declarat că situaţia economiei naţionale este mai bună decât a mediei statelor UE. Un procent de 88% dintre români cred că situaţia locurilor de muncă din ţară este mai puţin bună decât media înregistrată în UE.

La nivelul celor 27 de state membre UE doar două treimi dintre respondenţi cred că situaţia locurilor de muncă din propria ţară este mai puţin bună decât media europeană, în timp ce procentul scade la 61% pentru vechile state membre ale Uniunii. Larga majoritate a românilor – 88% – crede că situaţia în ţară privind costul vieţii este mai puţin bună decât în celelalte ţări UE. Un procent de 87% dintre români apreciază că situaţia calităţii vieţii în ţară este mai puţin bună decât media înregistrată în UE.

Românii cred, în proporţie de 77%, că situaţia mediului înconjurător din România este mai puţin bună decât în statele UE. Sondajul Eurobarometru 72 a fost realizat sub coordonarea TNS Opinion & Social, la cererea Comisiei Europene. Datele au fost culese în cele 27 de state membre ale UE, cele trei candidate – Croaţia, Turcia şi fosta Republică Iugoslavă Macedonia, plus comunitatea cipriotă-turcă.
Pentru România datele au fost culese în intervalul 30 octombrie – 11 noiembrie 2009, pe baza unui eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.021 de persoane de 15 ani şi peste. Marja de eroare a eşantionului este de +/- 3,1% pentru un nivel de încredere 95%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata