Calculul punctului de pensie se va face pe baza câştigului salarial mediu brut

Deputaţii din Comisia pentru de muncă şi protecţie socială şi-au reluat dezbaterile la proiectul de Lege al sistemului unitar de pensii publice, iar prezenţa ministrului Muncii, Mihai Şeitan, şi a preşedintelui Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu, a ajutat la clarificarea unei noţiuni fundamentale pentru calculul punctului de pensie – şi anume câştigul salarial mediu brut.

Deputaţii au decis ca la calculul punctului de pensie să fie folosit câştigul salarial mediu brut în locul salariului mediu brut.

Potrivit explicaţiilor oferite de preşedintele CNP, câştigul salarial include toate veniturile obţinute de salariat, atât cele plătite din fondul de salarii, cât şi cele plătite din alte fonduri, cum ar fi profitul companiei, dar şi stimulentele, întrucât pentru acestea se plăteşte contribuţia la asigurări sociale.

Referitor la disputa care a avut loc între deputaţii arcului guvernamental şi cei ai opoziţiei, care a vizat includerea în câştigul salarial mediu brut a bonurilor de masă şi a tichetelor de vacanţă, Ghizdeanu a explicat că în totalul câştigului salarial mediu brut salariul mediu brut are o pondere de 96 – 97 %, celelalte venituri reprezintă aproape trei la sută, în timp ce bonurile de masă şi tichetele de vacanţă sunt de doar circa 0,01 la sută.

În acest fel preşedintele CNP a dorit să demonstreze că includerea acestui tip de venituri nu are, practic, nici o influenţa asupra calculului punctului de pensie.

Prezenţa după pauza de la ora 11.00 a unor deputaţi care ar fi trebuit să-i înlocuiască pe colegii lor din PSD, respectiv din grupul independenţilor, a fost contestată, ducând în final la întreruperea lucrărilor comisiei.

Comisia pentru muncă îşi va relua lucrările la ora 14.00.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata