Circa 22.500 de angajaţi vor fi zilnic la datorie în perioada minivacanţei de Rusalii

Aproximativ 22.500 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi zilnic la datorie, în perioada minivacanţei de Rusalii, a anunţat vineri, 17 iunie,  purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Potrivit acesteia, în baza planului aprobat de ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, Poliţia Română, Jandarmeria, Poliţia de Frontieră şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vor acţiona în sistem integrat, cu forţe suplimentare, pentru ca cetăţenii să petreacă în siguranţă Rusaliile Ortodoxe.

„Începând de astăzi, aproximativ 22.500 de angajaţi ai MAI vor fi zilnic la datorie pentru a menţine ordinea şi liniştea publică, pentru a fluidiza traficul rutier şi a asigura intervenţia la urgenţele medicale şi la alte situaţii de risc pentru populaţie. Efectivele de siguranţă publică vor acorda o atenţie deosebită celor peste 16.400 de lăcaşuri de cult unde vor avea loc slujbe religioase cu participare numeroasă.

De asemenea, colegii noştri vor asigura ordinea publică la cele aproximativ 500 de manifestări publice, concerte sau evenimente sportive care urmează să se desfăşoare în toată ţara, inclusiv duminică în locurile publice unde se va viziona meciul de fotbal România — Albania”, a spus Dajbog, într-o declaraţie de presă.

Ea a precizat că, la nivel naţional, 11.466 de poliţişti vor fi în stradă, suplimentar faţă de echipajele curente, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale şi asigurarea intervenţiei la solicitările cetăţenilor.

„Conform Planului general de măsuri aprobat de ministrul Petre Tobă pentru perioada estivală, aproximativ 1.500 de poliţişti, pompieri, jandarmi, poliţişti de frontieră, piloţi, medici şi paramedici SMURD vor fi în misiune pe litoral. De la 1 iulie, la dispozitivul actual asigurat de către structurile teritoriale din judeţul Constanţa, se vor adăuga aproape 300 de poliţişti din alte judeţe, care vor fi detaşaţi pe litoral pe perioada estivală. De asemenea, prin dislocarea personalului operativ din 10 judeţe, peste 350 de pompieri vor fi pregătiţi să intervină zilnic în staţiunile de pe litoral„, a spus purtătorul de cuvânt al MAI.

Ea a menţionat că, pentru reducerea timpului de răspuns, ISU Constanţa a înfiinţat nouă puncte de lucru temporare, suplimentar faţă de cele zece existente până în prezent.

Dajbog a precizat că eficientizarea intervenţiilor la urgenţe pe autostrada A2 se asigură prin amplasarea, în fiecare sfârşit de săptămână, a unor ambulanţe SMURD, autospeciale de descarcerare şi autospeciale cu apă şi spumă în puncte fixe de pe autostradă, la kilometrii 20 şi 105 (zona Drajna), 143 (zona Feteşti) şi 156 (zona Cernavodă).

Pe mare, în zona Mamaia, Eforie Nord, Costineşti, portul turistic Tomis, portul Mangalia şi pe lacul Siutghiol vor fi disponibile ambarcaţiuni cu personal calificat să intervină în situaţii de urgenţă.

De asemenea, aproape 3.500 de jandarmi se vor afla zilnic în stradă, de minivacanţa de Rusalii, pentru a asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică, mai ales în zonele în care este aşteptat un număr mare de persoane — staţiuni turistice, zone de agrement, biserici şi mănăstiri.

Totodată, 750 de jandarmi montani vor fi pregătiţi să intervină în sprijinul turiştilor care aleg să îşi petreacă minivacanţa la munte.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, răspunsul operativ în cazul urgenţelor medicale va fi asigurat de 350 de autospeciale SMURD, încadrate cu 968 de pompieri paramedici, la care se adaugă aproximativ 700 de echipaje de ambulanţă.

Dajbog a anunţat că aproximativ 5.000 de angajaţi ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, cu 2.810 mijloace tehnice, sunt pregătiţi să intervină, la nivel naţional, pentru limitarea efectelor eventualelor situaţii de urgenţă.

De altfel, ea a menţionat că, de la începutul acestei săptămâni, au fost efectuate mai multe verificări, fiind aplicate aproape 2.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 350.000 de lei, şi au fost identificate 62 de obiective ce funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata