Comisia Europeană a acordat României o nouă indicație geografică protejată (IGP) pentru plăcinta dobrogeană.
Plăcinta nou recunoscută este un produs de patiserie fabricat în regiunea Dobrogea din sud-estul României. Se prepară cu foi de patiserie întinse umplute cu brânză telemea sărată amestecată cu brânză de vaci și ouă. Foile de patiserie umplute se rulează, se încrețesc și se aranjează în formă de spirală în tăvi rotunde. Foile sunt întinse și uscate până când devin foarte subțiri, translucide, elastice și ușor lucioase, caracteristici specifice plăcintei din Dobrogea.
Caracterul specific al produsului „Plăcinta dobrogeană” se datorează metodei de preparare și priceperii transmise din generație în generație de către locuitorii din Dobrogea. Reputația sa este marcată de dovezi ale vechimii și notorietății sale, transmise prin intermediul surselor orale colectate și transcrise în reviste și cărți menite să asigure conservarea sa pentru generațiile viitoare.
Plăcinta va fi adăugată pe lista celor 1 621 de produse agricole deja protejate în UE.
De asemenea, produsul se adaugă la „meniul” produselor românești protejate în Uniunea Europeană, care include: „Produse românești protejate în Uniunea Europeană”: Brânza telemea de Sibiu, cârnații de Pleșcoi, macrou de Dunăre afumat, novac afumat din Țara Bârsei, brânza telemea de Ibănești, salamul de Sibiu, dulceața de prune de Topoloveni, brânza de Săveni, salata de caviar de știucă de Tulcea și salata tradițională de icre de crap.
Sursa – www.romania-insider.com