Creşterea cazurilor de tuberculoză cu bacili rezistenţi la medicamente, un pericol epidemiologic

Creşterea numărului de cazuri de tuberculoză cu bacili rezistenţi la medicamente reprezintă un pericol epidemiologic important, a declarat miercuri (24 martie 2010) dr. Elmira Ibraim, coordonatorul Programului Naţional de Control al Tuberculozei (PNCT).

Ea a menţionat, cu ocazia Zilei Mondiale Împotriva Tuberculozei, că un pericol îl reprezintă mai ales cazurile cu bacili rezistenţi simultan la cele două medicamente antituberculoase majore, izoniazida şi rifancitina.
Din datele înregistrate la unitatea centrală de coordonare a PNCT, numărul total al acestor cazuri a fost în 2008 de 817, numai în Bucureşti fiind înregistrate 78 de îmbolnăviri, dintre care trei au fost la persoane care nu au avut niciodată tuberculoză.

În ultimii şapte ani, în România, se constată o scădere continuă a incidenţei acestei boli de la 142,2 la suta de mii în anul 2002, la 99,9 la suta de mii în anul 2009.
Conform datelor comunicate de coordonatorul tehnic al Programului Naţional de Control al Tuberculozei (PNCT), la Unitatea Centrală de Coordonare din cadrul Institutului de Pneumologie ”Marius Nasta”, au fost înregistrate în anul 2009 un număr de 21.457 de cazuri noi şi recidive de tuberculoză, cu 1.222 mai puţine decât în anul precedent.

Scăderea a fost mai pronunţată la cazurile noi (de la 18. 717 în 2008, la 17. 866 în 2009), faţă de recidive, unde scăderea este mult mai puţin spectaculoasă, dar constantă (3.591 cazuri în 2009, faţă de 3.962 în 2008).
Cele mai importante realizări ale PNCT sunt menţinerea ratei de depistare a cazurilor de tuberculoză de peste 70% încă din anul 1995 şi a ratei de succes terapeutic de peste 80% din anul 2003, premize care au condus la scăderea semnificativă a incidenţei.

Aceste rezultate aliniază România cu succes la alte ţări din Europa şi din lume în care se înregistrează o tendinţă favorabilă de reducere a endemiei acestei boli.
Tuberculoza reprezintă una dintre problemele de sănătate publică cărora Ministerul Sănătăţii le acordă o maximă atenţie. România îşi propune ca pe viitor să continue şi să intensifice activităţile de combatere a tuberculozei, aplicând strategiile recomandate de OMS la nivel internaţional.

O atenţie deosebită este şi va fi acordată problemei tuberculozei rezistente la medicamente – iar în acest sens sprijinul politic şi susţinerea financiară sunt, de asemenea, extrem de importante. ”În condiţiile asigurării unei finanţări adecvate a tuturor activităţilor PNCT sperăm să realizăm depistarea cât mai precoce a tuturor bolnavilor de tuberculoză şi tratarea lor cu succes, astfel încât să reducem transmiterea bolii în populaţie şi să evităm înmulţirea cazurilor cu rezistenţă la medicamente.

În acest fel, putem obţine cu fiecare an scăderea treptată a poverii tuberculozei şi în România şi să ne integrăm şi din acest punct de vedere în standardele Uniunii Europene”, a spus dr. Elmira Ibraim. Secretarul de stat în MS, Adrian Streinu-Cercel, a subliniat că acest programul privind tuberculoza trebuie relansat atât din punct de vedere al diagnosticului, tratamentului, dar şi al monitorizării şi colaborării cu autorităţile locale.

El a subliniat că se impune o diagnosticare mai rapidă şi pentru aceasta este nevoie de tehnici noi. Reprezentantul MS şi-a exprimat speranţa că se va introduce o licitaţie la nivel naţional pentru medicamente.
O atenţie deosebită trebuie acordată monitorizării acestei afecţiuni pentru că altfel, chiar dacă a scăzut ca incidenţă după o perioadă cu rate mari de succes la tratament, pot să apară cazuri cu rezistenţă la tratament dacă nu sunt bine monitorizaţi, susţine acesta.

Din păcate România conduce în regiunea ţărilor UE din punct de vedere al incidenţei acestei boli, a precizat dr.Victor Olsavszky, reprezentant OMS pentru România.
El a adăugat că problema cu care se confruntă toată lumea şi Europa este aceea că a crescut numărul bolnavilor de tuberculoză de rezistenţă la tratament.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata