Cristian Pârvan: Creşterea TVA nu garantează şi îmbunătăţirea colectării

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră că o majorare a cotei TVA nu va garanta o creştere a veniturilor bugetare, în condiţiile în care, fără a se opera o modificare a cotei în acest an, încasările din acestă taxă au fost în primul trimestru cu 11 la sută mai mici decât decât în perioada similară din 2009.

„Fără a se opera o modificare a cotei de TVA, încasările din această taxă au fost cu 11 la sută mai mici pe primele trei luni ale anului 2010 decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă această diferenţă a fost cauzată de o colectare deficitară, cine poate garanta că o creştere a cotei de TVA va atrage şi o îmbunătăţire a colectării? Ca atare, nu văd raţiunea unei astfel de măsuri”, a declarat, miercuri, 5 mai,secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan.

Soluţia avansată de secretarul general al AOAR pentru creşterea încasărilor la bugetul de stat este perfecţionarea activităţii în domeniul achiziţiilor publice.

‘Pentru a evidenţia situaţia în care ne aflăm, trebuie comparat cel mai recent raport al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi cel al Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF).

Concluzia va fi că autorităţile statului din sfera achiziţiilor publice nu-şi fac treaba şi dacă am remedia deficienţele numai din sfera licitaţiilor am câştiga din sumele economisite mai mult decât din creşterea TVA, metodă păguboasă în perioadă de criză’, a spus Pârvan.

În ceea ce priveşte estimarea că o creştere de un punct procentual la TVA ar duce la apariţia pe piaţa muncii a încă 100.000 de şomeri, Cristian Pârvan a explicat că nu s-au făcut încă astfel de modele econometrice privind efectele creşterii TVA în România, dar se poate spune că această măsură, neinspirată în timp de criză, ar afecta în mod diferit sectoarele economiei naţionale.

‘După mine, acest calcul este unul speculativ. Avem de-a face cu două situaţii, pe care le cunoaşte orice economist care a făcut ASE-ul în mod cinsitit. Pe de o parte, avem produsele elastice, pe care le pot achiziţiona dacă vreau, pe de alta, sunt cele care nu sunt elastice, pe care este obligatoriu să le cumpăr.

Din a doua categorie face parte, de pildă, curentul electric, de care am neapărată nevoie ca să am lumină în casă’, a spus secretarul general al AOAR, care a conchis că producătorii de produse neelastice vor fi mai puţin afectaţi de o eventuală creştere a TVA decât cei de produse elastice.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a afirmat miercuri că Ministerul de Finanţe discută cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional patru variante de modificări ale taxelor.

Vlădescu a precizat marţi că se analizează mai multe variante cu FMI, dar că nu s-a discutat despre majorarea TVA la 25 la sută, aşa cum s-a vehiculat în presă.

În schimb, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România, Jeffrey Franks, a declarat, că nu poate nici confirma nici infirma discutarea posibilităţilor de a mări TVA şi cota unică.

Întrebat dacă mărirea taxelor are vreun sens într-o ţară cu o evaziune fiscală atât de mare ca România, Jeffrey Franks a declarat că ‘în momentul de faţă, examinăm mai multe posibilităţi şi nu pot comenta niciuna dintre ele şi nici dacă creşterea taxelor va fi benefică în condiţiile evaziunii fiscale’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata