CSM discută proiectul noii OUG privind amânarea plăţii drepturilor salariale câştigate în instanţă

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va discuta, marţi, 18 mai, proiectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care vrea să amâne din nou plata drepturilor salariale câştigate în instanţe.

Pe ordinea de zi a şedinţei plenului se află punctul de vedere al Direcţiei legislaţie referitor la proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea OUG 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

Preşedintele CSM a convocat plenul pentru marţi pentru a discuta avizarea proiectului OUG propus de Ministerul Finanţelor Publice de amânare a tranşelor asumate de către Executiv printr-o altă ordonanţă pentru personalul din justiţie pentru 2012 şi nu 2011 cum era stabilit iniţial.

Potrivit noului proiect de OUG, Guvernul intenţionează sa reeşaloneze plata drepturilor salariale datorate de stat angajaţilor din sistemul judiciar.

Jurisprudenţa CEDO în materie condamnă frecvent statele pentru neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, chiar dacă se invocă lipsa de fonduri sau a altor resurse pentru a justifica neplata acestor obligaţii stabilite de instanţe (CEDO, cauza Burdov vs. Rusia, soluţionată în 15 ianuarie 2009).

Pe de altă parte, şi Codul de Procedură Civilă în vigoare prevede că toate hotărârile instanţelor trebuie executate cu buna-credinţă şi debitorul nu are dreptul să amâne plata drepturilor recunoscute.

Şi practica Curţii Constituţionale este de a sancţiona astfel de iniţiative, deoarece contravin Constituţiei.
Conform legii, CSM avizează favorabil sau nefavorabil proiectele de acte normative care vizează sistemul judiciar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata