Cum se explică faptul că Ungaria exportă de două ori mai mult decât România deşi salariile sunt duble

Deşi are un PIB cu un sfert mai mic decât cel al României, Ungaria exportă de peste două ori mai mult decât ţara noastră. Mai mult, vecinii din vest au reuşit să înregistreze excedent comercial în primele luni ale lui 2010, inclusiv în relaţia cu România, informează Ziarul financiar.

Ungaria şi România au urmat, în linii mari, acelaşi parcurs în ultimii 20 de ani:

  • căderea comunismului,
  • aderarea la Uniunea Europeană,
  • îm­prumutul de 20 mld. euro de la instituţii internaţionale.

Cu toate acestea, Ungaria a reuşit să fie tot timpul cu un pas înaintea României din mai multe puncte de vedere. Unul este chiar comerţul exterior. Dacă în primele patru luni ale anului ţara noastră a avut exporturi totale de aproape 8 mld. euro, maghiarii au exportat de peste 18 mld. euro.

De altfel, Ungaria este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României, situându-se pe poziţia a cincea în topul destinaţiilor de export ale ţării noastre şi pe locul al treilea în ceea ce priveşte importurile României.

Deficitul comercial al României în relaţia cu Ungaria se ridică la peste jumătate de miliard de euro în perioada ianuarie-aprilie. Astfel, în primele patru luni ale anului 2010 România a avut exporturi de 570,2 milioane de euro către Ungaria, adică 5,3% din exporturile totale ale ţării, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INSSE).

Am importat de 1 mld. euro în patru luni de la unguri

În ceea ce priveşte importurile României din Ungaria, acestea au totalizat 1,1 mld. euro în perioada ianuarie-aprilie, consemnând o creştere de 7,1% faţă de acelaşi interval al anului 2009, la valori exprimate în euro. Din totalul importurilor pe care le face ţara noastră, Ungariei îi revin 8,1%, conform statisticilor publicate de INSSE.

Afacerile în România, un atu pentru unguri

Chiar dacă Ungaria exportă destul de mult în România, mulţi investitori maghiari au ales şi să vină în ţara noastră pentru a dezvolta afaceri. „Majoritatea companiilor ungare prezente pe piaţa din România sunt înregistrate în judeţele Bihor, Arad, Satu Mare şi Timiş, datorită distanţei relativ scurte de ţara-mamă, dar şi în Cluj, Mureş, Harghita şi Covasna. Cele mai mari sunt localizate în Bucureşti”, potrivit lui Peter Skapineyecz, consilier al Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei pentru Promovarea Investiţiilor şi Comerţului ITDH.

România, aproape „paradis fiscal” faţă de Ungaria

Motivul pentru care investitorii ungari „se înghesuie” în România nu este legat, probabil, doar de distanţă, ci şi de alte avantaje pe care ţara noastră le oferă. Salariul mediu lunar în România este de 445 de euro, în timp ce în Ungaria se apropie de 700 de euro.

De asemenea, impozitul pe venit, care la noi este de 16%, în Ungaria este progresiv, între 17 şi 33%. Şi la impozitul pe profit România stă mai bine, 16%, faţă de 19%.

Taxa pe valoarea adăugată este apropiată ca valoare: 25% în Ungaria şi 24% în România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata