Dinozaurii Moldovei de la stat sfidează criza

Dintre oraşele Moldovei, la Iaşi angajaţii statului sunt cei mai numeroşi, cel mai bine plătiţi şi la adăpost de orice „neplăceri”, informează Adevărul.

Un „monument“ al nepăsării este CET Iaşi, unde lucrează 1.350 de angajaţi care câştigă lunar, în medie, peste 2.000 de lei.

Situaţia firmei este dezastruoasă, având datorii de peste 20 de milioane de lei la Romgaz, motiv pentru care a şi fost debranşată în câteva rânduri, în cursul iernii trecute.

CET a mai datorat furnizorului de cărbune Unicom 7,9 milioane de euro, fiind pe punctul să fie executat silit, dar a fost salvat „in extremis“ de Consiliul Local, care a acoperit datoria printr-un împrumut bancar.

Cu toate acestea, planul de restructurare al societăţii, care prevedea valuri succesive de concedieri până rămâneau doar 900 de oameni, a fost abandonat pentru soluţia şomajului tehnic.

Cei peste 1.050 de salariaţi ai companiei ieşene ApaVital câştigă în medie 1.400 de lei lunar. Societatea a încheiat anul 2009 cu un profit de 5,2 milioane de lei pe care i-a investit integral în reţele

Numărul de posturi s-a redus cu 133 în ultimii doi ani, cele mai multe «pe cale naturală», adică pensionare sau deces”, a precizat Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al ApaVital.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata