Eugen Teodorovici pledează pentru o simplificare a programelor operaţionale pentru perioada 2014 – 2020

Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a pledat marţi, 21 ianuarie, la Bruxelles, pentru o simplificare a programelor operaţionale pentru perioada 2014 – 2020 şi pentru o concentrare tematică în acest sens.

„Eu sper foarte mult să fie mult mai simple (n.r. – programele operaţionale) şi trebuie să fie o concentrare tematică, cum spunea şi Comisia Europeană, deci nu să ne propunem să finanţăm foarte multe, pentru că nu vom putea şi nu vom vedea impactul pe care noi ni-l dorim cu toţii şi nici Comisia nu poate să constate foarte uşor sau bine impactul financiar. Deci, mult mai simplu ca zonă de finanţare.

Adică, mai restrânse ca zonă de finanţare şi cu reguli cât mai simple, cât mai puţine structuri, să nu simtă beneficiarul că sunt multe structuri, că sunt multe lucruri de depus, că sunt multe reguli de respectat. Cât mai simplu pentru cei cărora li se aplică – eu ţin foarte mult la acest lucru”, a declarat ministrul Teodorovici la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn.

Ministrul a subliniat că nu doreşte schimbarea ‘structurilor doar de dragul de a le schimba’ şi a afirmat că România a avut şi exemple de succes, precum Programul Operaţional Regional, care a conlucrat foarte bine cu structurile locale. „Ceea ce vrem să păstrăm pe mai departe – nu să schimbăm structurile numai de dragul de a le schimba, ci doar să simplificăm foarte mult acest sistem de implementare. E adevărat, abordarea se schimbă acum, ar trebui să urmărim foarte mult rezultatul pe fiecare proiect în parte. Şi este o chestiune normală – nu trebuie să vină Comisia să ne spună acest lucru, e o chestiune normală ca România să aibă din punct de vedere al imaginii europene un cât mai mare câştig în economie”, a completat Eugen Teodorovici.

Ministrul fondurilor europene a subliniat totodată că zona IMM-urilor va avea un suport financiar considerabil, cu referire la zona de producţie, zona de comerţ intracomunitar şi cea de export în afara spaţiului european.

„Vom veni foarte mult către aceasta zonă (…), cu pachete foarte atractive pentru mediul privat, ca să fie stimulat, şi dacă putem să ajutăm inclusiv în partea de procente pe care le acordăm unor proiecte pentru a direcţiona sumele pe zone poate mai puţin dezvoltate din România sau către anumite sectoare din economie, astfel încât partea de producţie să îndeplinească maxim de finanţare europeană, iar alte zone poate o finanţare europeană mai mică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata