Geoană: Modul de calcul al punctului de pensie modifică radical actualul sistem

Modul de calcul al punctului de pensie, în varianta Guvernului, modifică radical sistemul public de pensii şi însăşi filosofia care a stat la baza construirii acestuia, a declarat marţi, 20 aprilie, preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

El a afirmat că acest mod de calcul este ”profund inechitabil şi derivă mai mult dintr-un calcul aritmetic şi mai puţin dintr-unul de evoluţii economice şi echilibru social”.

”Această modalitate v-a fost inspirată de Banca Mondială, are vreo legătură cu obligaţiile noastre internaţionale de creditare, sau vine dintr-un calcul lucid, pe care îl puteţi avea ca şi guvernanţi ai acestei perioade în România?”, s-a adresat Geoană ministrului Muncii, Mihai Şeitan.

Preşedintele Senatului a atras atenţia că, în sistemele de pensii din ţările vest-europene, dezvoltate, care sunt luate de model, punctul de pensie este de 65% din valoarea salariului mediu brut, în timp ce ”noi ne chinuim să îl ţinem la 45%”.

În opinia preşedintelui Senatului, o dată cu trecerea la moneda euro, va dispărea şi inflaţia, care este ”un beneficiu”. Geoană a spus că, potrivit proiectului legii aflate în dezbatere, valoarea punctului de pensie se va indexa anual, însă din 2030, numai cu rata inflaţiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata