Guvernul dă liber la majorarea costurilor din contractele de investiții

Explozia prețurilor din domeniul construcțiilor forțează autoritățile să schimbe legea. În acest sens, Guvernul va aproba o ordonanță care dă liber la majorarea costurilor din contractele de investiții – de la construcții pentru școli până la cele de șosele.

 

Asta după ce, luni la rând, primarii s-au plâns că nu pot avansa lucrările pe șantier pentru că toate materialele s-au scumpit și cu 70% în doar jumătate de an.  Însă, acum, primarii așteaptă o finanțare suplimentară de 3 miliarde de lei.

Iar coșmarul șoferilor care tranzitează Capitală și așteaptă finalizarea pasajelor pentru fluidizarea traficului ar putea fi prelungit și mai mult.

Dacă guvernul va aproba ordonanţa, 7000 de proiecte – drumuri, poduri, școli și lucrări de utilități în toată țară – riscă să rămână neterminate. Banii primiți prin Programul Național de Dezvoltare Locală nu au fost de ajuns pentru a acoperi costurile tot mai mari ale construcțiilor pentru care s-a încheiat contracte în anii trecuți.

De pildă, în comuna Prundu Bârgăului din Bistrița Năsăud, primăria a oprit toate lucrările, inclusiv pentru o școală nouă, din lipsa de fonduri. Iar la Ciugud, în Alba, lucrările la podul peste Mureș au fost și ele sistate.

Ca să nu se ajungă și la alte blocaje pe șantiere, Guvernul este gata să adopte, chiar săptămâna această, ordonanța care va permite atât mărirea valorii contractelor, cât și reducerea ei, în funcție de evoluția prețurilor. Calculele se vor face pe baza datelor statistice.

În opinia sa, Laurențiu Plosceanu, Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții -ARACO: ”Vrem ca INS, în corelație cu raportările Eurostat, să poată veni cu indicatorii corecți cu care constructorii să-și poată ajută în mod corect și real prețurile la contractele în derulare și pentru cele din partea a doua a acestui an″.

În ţară, mai bine de jumătate dintre primării au cheltuieli mai mari decât veniturile și așteaptă 3 miliarde de lei de la Guvern, să-și continue proiectele rămase în aer.

Sursa: ştirileprotv.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata