Mihai Tănăsescu: Cei cărora li se taie lefurile vor suferi degeaba, dacă nu se reformează administraţia

– „Cei cărora astăzi li se taie lefurile vor suporta un sacrificiu zadarnic, dacă nu se reformează administraţia centrală şi locală”, a declarat reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu.

 

Deşi fostul ministru de Finanţe a admis că diminuarea salariilor bugetarilor va duce la scăderea contribuţiilor, în opinia sa, această măsură corectează situaţia creată în 2007 – 2008, ca şi în 2005 – 2006.

„La sfârşitul lui 2004, toate salariile bugetarilor reprezentau 4,5 la sută din PIB, iar la sfârşitul lui 2009 ponderea lor urcase la 9,2 la sută. Practic, salariile bugetarilor s-au dublat, în acest interval, şi ca mărime şi ca număr. Dacă la sfârşitul lui 2004 lucrau în sectorul de stat 890.000 de oameni, la finele lui 2008 erau 1.400.000. Eu nu discut aceste lucruri politic, ci din punct de vedere al sustenabilităţii lor”, a spus Mihai Tănăsescu.

Potrivit acestuia, diminuarea salariilor trebuie să reprezinte un prim pas al corecţiei.
„Dacă administraţia publică centrală şi locală nu începe să se restrângă la un număr de salariaţi bine pregătiţi în domeniul lor şi oamenii să nu fie angajaţi pentru că sunt unchiul, mătuşa, verişoara cuiva sau au altfel de atribuţii, este clar că sacrificiul suportat de cei cărora li se taie azi lefurile va fi în zadar”, a avertizat reprezentantul României la FMI.

Fostul ministru de Finanţe în guvernarea Năstase a avertizat că FMI a acceptat noua soluţie propusă de guvernul României, respectiv majorarea TVA cu cinci procente, la 24 la sută, ca fiind o măsură ce duce la respectarea angajamentelor luate de România.

Pe fond, însă, a spus Tănăsescu, problema bugetului de pensii rămâne o problemă majoră a oricărui guvern din România, fie că acesta este de dreapta, de stânga sau de centru.

Bugetul de pensii are acum un minus foarte mare, care se adună şi creşte de la un an la altul. Există o tendinţă de diminuare a celor care contribuie şi o tendinţă de majorare a celor care primesc pensii, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a pensionărilor anticipate din ultimul timp. Numai anul acesta au apărut în plus 40.000 – 50.000 de pensionari. Lucrurile acestea, care sunt tratate de politicieni aşa cum sunt tratate, rămân probleme nerezolvate, care afectează sănătatea finanţelor publice ale României, indiferent de guvernul aflat la putere‘, a explicat Mihai Tănăsescu.

În opinia acestuia, „dacă vor continua aceste declaraţii politice pline de compasiune, că «se ia de la pensionari», situaţia se va agrava şi, an de an, mai mulţi bani de la bugetul de stat vor fi transferaţi către bugetul de pensii. Asta înseamnă, potrivit specialistului, că banii din impozite, în loc să meargă spre investiţii, spre cofinanţare în vederea absorbţiei fondurilor europene, se vor duce spre plata celor 5,7 milioane de pensii, la care contribuie numai patru milioane de oameni.

Cum s-a ajuns ca în momentul de faţă să fie mai mulţi pensionari decât salariaţi şi ce urmează să se întâmple dacă nu se ameliorează situaţia „nu mai este o joacă”, ci o problemă de sustenabilitate, a avertizat Mihai Tănăsescu.

Ceea ce se va întâmpla va fi că numărul de 5,7 milioane de pensionari va creşte, iar cel al contribuabililor va scădea, ceea ce nu mai e de joacă. Nu mai contează ce partid e la putere. Aceasta este o problemă de sustenabilitate a finanţelor publice ale României„, a spus reprezentantul FMI.

El a atras atenţia că, în prezent, nu numai fondul de pensii este în deficit, ci şi cel de şomaj şi cel al asigurărilor sociale de sănătate, deci toate fondurile sociale au nevoie acum de transferuri de la bugetul de stat ca să poată funcţiona. În momentul de faţă, argumentele tehnice trebuie să fie acelea care să fundamenteze discursul politicienilor, a subliniat acesta.

„Este clar că mărirea TVA va avea o influenţă asupra inflaţiei, care va fi mai mare decât ţinta pe care şi-o propusese Banca Naţională pentru 2010. Pentru ca acest fenomen să nu devină unul de lungă durată, politica fiscală trebuie să fie foarte activă, mai bine zis proactivă, ca să poată să diminueze acest şoc pe politica monetară. Nu vreau să fac estimări în privinţa cursului de schimb, dar nu cred că evoluţia acestuia va fi aşa dramatică precum discută unii în ţară. Cred că banda de variaţie este de 4,1 – 4,3 lei/euro, care constituie şi punctul de echilibru pentru toate simulările macroeconomice pe care noi (FMI – n.r.) le-am făcut aici”, a precizat Mihai Tănăsescu.

Reprezentantul României la FMI a explicat că problema pe care o va pune creşterea TVA va fi în domeniul inflaţiei, nu al cursului, iar cheia întregului mecanism pe care va trebui să îl stăpânească Banca Centrală va fi ca şocul creşterii TVA să nu ducă la o regresare a trendului dobânzilor în economie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata