Numărul băncilor cu deficit de lichiditate, în scădere în 2010

Numărul băncilor cu deficit de lichiditate a scăzut, în 2010, la 14, de la 19 câte erau cu un an în urmă, în timp ce instituţiile bancare care au înregistrat un excedent a crescut de la 22, în 2009, la 26 în acest an, potrivit directorului adjunct în Direcţia Politică Monetară şi Modelare Macroeconomică din cadrul BNR, Dorina Antohi.

‘Sistemul a revenit pe o lichiditate netă excendentară. Se remarcă în 2010 o scădere a băncilor cu deficit de lichiditate de la 19 în 2009, la 14 în 2010, şi o creştere a celor cu excedent de la 22 în 2009 la 26, în 2010’, a declarat, marţi, Antohi în cadrul unui colocviu de politică monetară organizat de Banca Naţională a României (BNR).

Reprezentanta BNR a punctat, de asemenea, faptul că în sistemul bancar românesc majorarea lichidităţilor a fost una constantă.

Creşterea lichidităţii din sistemul bancar românesc a fost constantă, în timp ce cererea de monetar a stagnat. Rezervele deţinute de către bănci în conturile curente ale Băncii Centrale nu sunt blocate. Băncile au o marjă de manevră în utilizarea rezevelor, acesta fiind obligate să respecte valoarea minimă a fluctuaţiei zilnice la sfârşitul perioadei de constituire a rezervelor’, a precizat Dorina Antohi.

Aceasta a adăugat că valorile zilnice ale disponibilităţilor curente ale băncilor pot avea fluctuaţii atât negative, cât şi pozitive, precum şi faptul că una dintre provocările actuale în ceea ce priveşte gestionarea lichidităţii de către BNR este reprezentată de creşterea puternică a predictibilităţii privind lichiditatea de pe piaţă.

‘Excedentul de lichiditate s-ar putea extinde sau retrage. Cred că ne aflăm într-un punct în care incertitudinile în privinţa lichidităţii sunt mai incerte ca niciodată. Băncile comerciale sunt confruntate cu provocări majore, dar şi constrângeri. Acestea sunt afectate de incertitudinile din piaţă’, a subliniat oficialul BNR.

Colocviul de politică se desfăşoară la sediul BNR şi are ca temă ‘Provocări actuale la adresa politicii monetare’.
Printre subiectele abordate se află lichiditatea din sistemul bancar, rigidităţile reale şi nominale în economia României, persistenţa inflaţiei.

La colocviul de politică monetară participă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, economistul şef al BNR, Valentin Lazea, directorul adjunct al Direcţiei Politică Monetară şi Modelare Macroeconomică BNR, Dorina Antohi, şeful Direcţiei Politică Monetară şi Modelare Macroeconomică BNR, Cezar Boţel, directorul general al BRD Groupe Societe Generale, Claudiu Cercel, economistul şef al ING Bank, Nicolae Chideşciuc, economistul şef al BCR, Lucian Anghel, economistul principal al Bancpost EFG, Dan Bucşă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata