Detalii privind operaţiunea eliberării copilului răpit în Pakistan

Detalii importante ale operaţiunii de supraveghere internaţionale care l-a urmărit pe tatăl  copilului Sahil Saeed răpit în Pakistan, şi care a plătit o răscumpărare pentru eliberarea acestuia, pe o stradă din Paris, au apărut în noaptea de 17 martie 2010.

Detectivii au dezvăluit cum l-au supravegheat pe Raja Saeed care a predat suma de peste 100.000 de lire sterline, în numerar, în capitala franceză, relatează ziarul britanic Daily Mail, în ediţia de joi. Potrivit ziarului menţionat, nu este clar dacă dl Saeed a fost conştient de operaţiunea de poliţie sofisticată sau de faptul că a fost sub supraveghere.

Afacerea a luat o întorsătură internaţională miercuri, în condiţiile în care ofiţeri spanioli au arestat doi bărbaţi pakistanezi şi o femeie româncă în cursul unei razii într-un apartament aflat la 60 mile la sud de Barcelona. Se aşteaptă ca aceştia să se prezinte în faţa magistraţilor spanioli, joi.
Poliţia a recuperat, de asemenea, şi o sumă de aproximativ 105.000 de lire din apartamentul aflat în Constantí, lângă Tarragona, în Catalonia, despre care se crede că ar fi banii de răscumpărare.

La o zi de la incident, alţi doi suspecţi au fost arestaţi pe Aeroportul Charles de Gaulle din Paris. Cei doi au fost reţinuţi la câteva ore după ce Sahil a fost eliberat de către răpitorii săi şi după operaţiunea de supraveghere coordonată îndeaproape ce a implicat poliţişti din Marea Britanie, Franţa şi Spania.
Poliţia spaniolă a declarat că răscumpărarea a fost predată după ce o serie de apeluri telefonice în care se cereau bani pentru eliberarea băiatului au fost făcute din Barcelona.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat: „Răpitorii au cerut 110.000 de lire sterline pentru a elibera copilul. Două dintre persoanele arestate în Spania, un bărbat şi o femeie, au călătorit la Paris, unde răpitorii au convenit suma pe care trebuie să o primească. Cel de-al treilea i-a ajutat atunci când s-au întors în Spania. Alţi doi care i-au ajutat, au fost de asemenea arestaţi în capitala Franţei, iar investigaţiile continuă în Pakistan pentru a clarifica toate detaliile.”

Cererea iniţială de răscumpărare a venit de la un vorbitor de urdu care a dat familiei un termen de 3 zile să plătească în numerar, iniţial la Manchester, după care locul a fost schimbat la Paris.
În total, au fost făcute 15 apeluri de instrucţiuni, dintre care 4 au venit de la Barcelona, potrivit poliţiei. Celularele de pe care au fost făcute unele dintre apeluri au fost găsite în apartamentul în care s-a efectuat razia, au adaugat sursele.

Într-o declaraţie, poliţia spaniolă a relatat cum au decurs evenimentele: „Pentru a respecta termenul limită, tatăl băiatului a călătorit la Manchester. Odată ajuns acolo a primit noi instrucţiuni care-i cereau să se deplaseze la Paris cu banii.
S-a stabilit în final ca acest oraş să fie locul pentru predarea banilor. Mai multe persoane s-au dus în acel loc, pe o stradă publică şi poliţia a observat cum infractorii au împărţit banii, punându-i într-o geantă mică şi o valiză mică cu roţi.

Locul unde se afla băiatul nu a fost cunoscut, astfel că persoanele care au mers pentru a ridica banii, un bărbat şi o femeie, au fost urmăriţi. Poliţia franceză i-a urmărit cu o maşină până la frontieră unde i-a preluat poliţia spaniolă.
După ce s-au deplasat în jurul Barcelonei s-au indreptat spre Constantí, au parcat şi au luat mai multe pachete şi valiza in care au plasat cea mai mare parte din banii de răscumpărare, ajutaţi fiind de către o terţă persoană, înainte de a se îndrepta spre un apartament din apropiere.

Proprietatea a fost supravegheată până când poliţia a fost sigură că băiatul a fost eliberat în Pakistan iar apoi a fost lansată operaţiunea de arestare a suspecţilor”.
Poliţia a refuzat să dea o cronologie a eliberării, dar Sahil a fost găsit rătăcind pe un câmp în satul Dinga din Punjab, marţi. Se ştie, de asemenea, că Saeed s-a întors din Pakistan pe 8 martie. La momentul acela s-a spus că a existat o „cooperare deplină” cu Greater Manchester Police (poliţia din zona Manchester).

Un prieten apropiat al familiei, a declarat: „A fost un lucru incredibil pentru toţi aceşti oameni să meargă mai departe şi să predea banii – unii au dat o avere. A fost o situaţie disperată şi a necesitat măsuri disperate şi acest lucru dovedeşte cât de unită este comunitatea.” Sahil a fost răpit de la casa bunicii sale, din Jhelum, în Pakistan, pe 4 martie, după o vacanţă de două săptămâni petrecută împreună cu tatăl său.

În timp ce familia sa a aşteptat revenirea lui Sahil în noaptea de miercuri, a rezultat că dl Saeed – care este cunoscut sub numele de Tony – a locuit în Marea Britanie doar câteva săptămâni în ultimele 18 luni, revenind în Pakistan pentru a-şi selecta documentele de imigrare.
Potrivit Daily Mail, el s-a reîntors miercuri în Pakistan pentru a-l recupera pe fiul său. Ei vor călători de la Islamabad la Manchester, urmând să sosească aici în seara zilei de joi.

Familia lui Sahil s-a străduit din greu să strângă suma de 100.000 de lire sterline pentru răscumpărare. Au vândut bijuterii scumpe din aur, obiecte de familie valoroase şi au luat bani din economii. Rudele au colaborat după ce au primit apeluri de urgenţă care întrebau: „Cât de mult puteţi strânge în următoarele 20 de minute?”
În condiţiile în care chinul lui Sahil a continuat, numeroase persoane au venit la casa familiei, alcătuită din trei camere cu terasă, în Oldham. Un număr mare de membri ai familiei au pus la dispoziţie bijuterii şi bani pentru a ajuta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata